Hírek

2015.11.25. 18:59

A PDSZ tiltakozása ellenére fogadták el az etikai kódexet

Veszprém - A kollégáknak továbbra is az a véleményük, hogy az etikai kódexre nincs szükség, mondta Bán Mihály.

Balla Emőke

A Nemzeti Pedagógus Kar országos küldöttgyűlése elfogadta a kar etikai kódexét. A kódex alkalmazása az állami és önkormányzati fenntartású köznevelési intézményekben kötelező. A Pedagógusok Szakszervezetének veszprémi titkára a kódex tervezetével kapcsolatban a nyáron úgy fogalmazott: azt nem módosítani kellene, hanem félretenni és alaposan megvitatni - akár annak szükségességét is. A tervezetet nagy viták kísérték. - A kollégák annak idején tiltakoztak az etikai kódex ellen, az elfogadását már kevésbé követték, de azért téma volt a tanáriban - közölte Bán Mihály. - Azt mondták, ez is egy olyan dolog, amit a tiltakozásuk ellenére fogadtak el. Most várjuk, hogy a továbbiakban milyen lesz az etikai eljárás, illetve milyen intézkedések követik a kódex elfogadását.

A szakszervezeti titkár szerint kisebb változtatásokat végeztek csupán az anyagon, például kikerült belőle az alaptörvényre való közvetlen utalás, és néhány apróság, ami a kódex szándékát nem befolyásolja. A kollégáknak továbbra is az a véleményük, hogy az etikai kódexre nincs szükség, illetve félre kellett volna tenni, alaposan áttárgyalni, megvizsgálni, mit kell érvényesíteni és milyen formában, mondja a pedagógus. Nem kódexnek kell meghatározni, a pedagógus hogyan jelenjen meg az iskolában, ebben közmegegyezésre kell jutni. Bán Mihály véleménye szerint a kódexnek nem ezzel a részével van baj, hanem a szankcionálással, eljárással, a fenyegetettséggel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!