A névadó irodalmár kétszáz évvel ezelőtti születésére emlékezett az iskola

2017. március 20., 10:00 szerző: Polgár Szilárd
komment
Mezőlak - Idén ünnepeljük Arany János születésének kétszázadik évfordulóját, ezért a 2017-es esztendőt az Országgyűlés Arany János-emlékévvé nyilvánította.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A mezőlaki általános iskola - korábbi nevén Közös Fenntartású Mezőlaki Általános Művelődési Központ - 2013-ban vette fel Arany János nevét. Az oktatási intézményben szerették volna a neves költő születésének jubileumát méltó módon megünnepelni, ezért március elején egész hetes programsorozattal emlékeztek Arany Jánosra.

Öt község, így Mezőlak, Kemeneshőgyész, Békás, Mihályháza és Magyargencs gyermekei járnak a mezőlaki Arany János Általános Iskolába, jelenleg közel kétszáz tanulójuk van. Az intézményben képzőművész és színjátszó kör, valamint tánctagozat is működik.

Az Arany János-emlékhét zárásaként nagyszabású gálaműsort rendeztek a mezőlaki művelődési ház nagytermében, melynek első részében bemutatkoztak az iskola osztályai

- Az elmúlt napokban versmondó versenyt tartottunk az iskolában, amelyen közel ötven diákunk szerepelt. Itt szabadon választott költeményekkel indultattak a tanulók, a művek között szerepeltek Arany Jánoshoz köthető versek is - mesélte a Naplónak Csuti Lívia, a mezőlaki iskola igazgatónője, aki 2011 óta vezeti az intézményt.

Az emlékest végén díszzászlót avattak, amelyet Mezőlak Község Önkormányzata ajándékozott az iskolának Fotó: Polgár Szilárd

- A továbbiakban Fűzfa Balázs irodalomtörténész, a Savaria Egyetem docense és Szabó Tibor, a szombathelyi Weöres Sándor Színház művésze tartott előadást Arany Jánosról. Az eseményen sok érdekességet tudhattak meg a diákok az iskola névadójáról. Kevesen tudják például, hogy Arany János zenét és dalokat is szerzett, ezekből adott elő néhányat Szabó Tibor gitárkísérettel. Vetélkedőt is rendeztünk, ahol a felsős osztályok állítottak ki csapatokat, a legjobbak A padlás című musicalre kaptak belépőjegyet. A hét folyamán pedig az iskolai rajzórákon Arany Jánoshoz köthető alkotások készültek - jegyezte meg Csuti Lívia. Az Arany János-emlékhét zárásaként nagyszabású gálaműsort rendeztek a mezőlaki művelődési ház nagytermében, amelynek első részében az iskola osztályai mutatkoztak be. Az emlékest végén díszzászlót avattak, amelyet Mezőlak Község Önkormányzata ajándékozott az iskola részére. Csuti Lívia ünnepi beszédében hangsúlyozta, a zászló a közösségi szellem szimbóluma. Jelképezi, hogy egy közös cél érdekében lehetséges együtt dolgozni, és teljesíteni mindazt, amire vállalkoztak. Az emlékünnepségen elhangzott, szeretnének hagyományt teremteni azzal, hogy a ballagó osztályok diákjai a tanév végén átadják az iskolazászlót a következő évfolyamnak.

A zászlóavatási ceremónia zárásaként Nagy Gábor, Mezőlak polgármestere - aki egyébként az iskola egykori diákja volt - díszszalagot helyezett el a zászlórúdon, ezt követően pedig Horváth József katolikus plébános, Máthé Csaba evangélikus lelkész és Móricz Attila református lelkipásztor mondott áldást.

Polgár Szilárd

2017. március 20., 10:00 szerző: Polgár Szilárd

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...