Hírek

2017.01.21. 15:17

A néphagyományok legmélyebb bugyraiba viszi a gyerekeket

Veszprém – A cél az, hogy családok mozduljanak meg, ne csak a gyerek, hanem a szülő is, és ebből az élményből vigyenek haza magukkal értéket

Molnár Sándor

Igazi közösségi eseménnyé formálódott Vastag Ricsi játszóháza a Városi Művelődési Központban.

Sorban érkeznek most is a kisgyermekes családok a szombat délelőtti táncházba, amelyet a fiatal néptánc pedagógus, a „Népművészet Ifjú Mestere" vezet.

– Bakonyi gyermekjátékokat és táncokat tanítunk a gyerekeknek. A cél az, hogy a környező falvak tánckincséből mutassunk be értékeket, és megismerjék, hogy a régi világban, hogyan éltek és játszottak. Ezek a játékok egyben készség és képességfejlesztők is. Megtanulnak ugrani, dobbantani és mivel pici gyerekek jönnek, ezért a szülőket is próbáljuk bevonni – mondja Vastag Richárd.

A népi kultúra értékeit nemcsak megismerni kell, hanem meg is kell élni, mert akkor beívódik a gyerekek a mindennapjaiba. Ez hozzájárul az életminőségük javításához, vagy ahhoz, hogy önfeledten, boldogan tudjanak játszani, ami nagyon fontos a mai világban – vélekedik az ifjú pedagógus.

Elmeséli azt is, hogy a táncházat három évvel ezelőtt mindössze négy-öt családdal kezdték el. Azóta 120 – 130 család fordult már meg a rendezvényen, amelyet nem is kell hirdetni, mert szájhagyomány útján terjed. Nagyon élvezik ők maguk, a szervezők is az összejöveteleket, amelyek kiegészültek kézműves foglalkozásokkal.  A programnak mindig volt, és lesz is létjogosultsága. Amit megismer, és használni tud egy gyermek, az mindennapossá válik a számára. Megtanulnak közösen játszani. Az óvodákban még megteszik ezt, de az iskolákban már egyre ritkábban lelhetők fel ezek a közösségi élmények. Szerencsére ide örömmel jönnek, nem ússzuk meg 130-140 fő alatt a játszóházat, ami szerintem ritkaság – mondja büszkén Vastag Richárd.

Kodály Zoltán is úgy gondolta, hogy a zenei nevelést kilenc hónappal a szülés előtt kell megkezdeni. Én is abban hiszek, hogy egészen pici kortól hozhatják a szülők a gyerekeket, mert ha hallják a zenét, közösségben vannak, már ilyenkor fejlődik a kisebb motoros képességük. Aki pedig nem táncol, mert még túl pici, az odaül a kézműves asztalhoz és népi motívumokat festeget. A családok mozduljanak meg, ne csak a gyerek, a szülő is, és ebből az élményből vigyenek haza magukkal értéket – vallja a néptánc pedagógus, aki tanít a Szilágyi-, és a Báthory Iskolában, és emellett két néptáncegyüttest is vezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!