Hírek

2015.12.19. 09:24

A nemzetiségek nagy napja

Jásd – A lengyel, a német, a roma, az örmény, a szlovák és az ukrán nemzetiségek művészeti csoportjai is bemutatkoztak a megyei nemzetiségi találkozón, amelynek ezúttal a szlovák kisebbséggel rendelkező bakonyi kistelepülés adott otthont.

Szabó Péter Dániel

A nemzetiségek napja alkalmából immár kilencedik alkalommal szervezett találkozót a Veszprém Megyei Önkormányzat. Az időpont nem véletlen. Az ENSZ ugyanis 1992. december 18-án fogadta el a nemzeti, etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogairól szóló nyilatkozatot, ennek emlékére tartják meg minden évben Magyarországon a nemzetiségek napját. Mihalcsik Márta a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém megyei irodájának képviseletében köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, az intézet kiemelt feladatként kezeli a nemzetiségek kultúrájának támogatását, az idei évben is több ilyen programot indítottak. Nyáron roma fiataloknak szerveztek tehetséggondozó tábort Magyarpolányban, de a német nemzetiségi dalkörök vezetőinek is tartottak továbbképzést.

– Fontos, hogy a nemzetiségek megismerjék egymás kultúráját, ezért minden évben más település ad otthont a megyei találkozónak. Tavaly a városlődi svábok vendégei voltunk, idén pedig a szlovák kisebbséggel bíró Jásdra jöttünk nagy örömmel – mondta el Mihalcsik Márta. Kész Zoltán országgyűlési képviselő köszöntőjében a személyes kapcsolatok, a beszélgetések fontosságát hangsúlyozta. – A világ sokkal élhetőbb lesz, ha többet beszélgetünk. A nemzetiségi nap is ebben erősít engem. Gondolkozhatunk a világról eltérően, de szemtől szemben beszélgetve biztosan normálisabb a hangnem, mint ha csak a papír vagy a monitor néz szembe velünk gondolataink megfogalmazása közben. A kultúrák egymásra figyelése elkerülhetetlen, ha gyermekeinknek egy jobb és békésebb jövőt akarunk teremteni – mondta el Kész Zoltán a nemzetiségek képviselői előtt. A folytatásban Fenyvesi Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke adta át a 2015. évi nemzetiségi elismerő okleveleket a díjazottaknak. A lengyel nemzetiség kitüntetését Badacsonyiné Elzbieta Modzelewska, a német nemzetiségét Szöllősi Attiláné, a jásdi szlovákságét Major Péterné, az ukrán nemzetiségét Dvirszkij Vitalij, a roma nemzetiségét pedig posztumusz Dömötör Miklós András kapta. Az ünnepi pillanatok után a produkcióké volt a főszerep, a gálaműsorban a lengyel, a német, a roma, az örmény, a szlovák és az ukrán nemzetiségek művészeti csoportjai mutatkoztak be nagy sikerrel a jásdi közönségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!