Hírek

2017.05.18. 17:04

Védelem napja - A megye, az ország szolgálatára készen

Veszprém – Fontos tudni, hogy Magyarországon vannak olyan rend- és honvédelmi szerezetek, melyek a nap 24 órájában az ország rendelkezésére állnak, hogy megvédjék az otthonainkat, iskoláinkat, közútjainkat – mondta el Kovács Zoltán államtitkár a csütörtöki Védelem napja kapcsán, melynek során a megyei fegyveres és rendvédelmi szervek mutatkoztak be elsősorban közép- és általános iskolás diákok számára.

Leitner Vera

A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által szervezett Védelem napján Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár köszöntötte a diákokat is, akik, mint elmondta, olyan közelségbe kerülnek a rendvédelmi szervezetekkel és azok eszközeivel, amit nem mindennap tapasztalhatnak.

– Ez egy jó kezdeményezés, s azok a fiatalok, akik még nem döntötték el, hogy felnőttként mivel szeretnének foglalkozni, több információhoz juthatnak a rendvédelmi hivatásokról – mondta el az államtitkár. – Tudjuk, hogy a baj mindig hirtelen jön, ezért mind eszközben, mind a szellemi képességekben topon kell lenni ahhoz, hogy azt védekezéssel ki tudjuk védeni, vagy, ha már megtörtént, elhárítsuk.

Fotó: Pesthy Márton

Dányi Béla tűzoltó dandártábornok az első alkalommal megrendezett Védelem napjáról elmondta, az volt a fő cél, hogy a Veszprém megében szolgáló szervek megmutassák képességeiket és felkészültségünket.

– A bemutatók során szeretnénk szemléltetni, miként készültünk fel a haza, Magyarország, Veszprém megye szolgálatára, biztonságának erősítésére – mondta el a dandártábornok.

Porga Gyula polgármester az esemény megnyitóján arra hívta fel a figyelmet, hogy mai biztonságérzetünk szinte természetes, ám ahhoz, hogy ezt a mindennapok során megtapaszthassuk, rengeteg erőfeszítés szükségeltetik a rendvédelmi szervezetek oldaláról.

– Megszoktuk azt a legfontosabb értékünket, amit biztonságnak hívunk, ám ennek fenntartása nem magától értetődő, hanem ennek érdekében sokan áldozatos munkát végeznek. Ez a nap arról szól, hogy a gyerekek egy kicsit a színfalak mögé tudjanak nézni. Ki kell emelnünk, hogy az, hogy mi ma biztonságban lehetünk, az több száz, több ezer ember munkájának köszönhető.

A koradélutánig tartó rendezvény az Óváros térről indult, ahol a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Központi Zenekara adott műsort. Innen a honvédség, a rendőrség, a büntetés-végrehajtás, a mentőszolgálat, valamint a katasztrófavédelem gépjárművei által kísért felvonulás indult a Pannon Egyetem A épülete mögötti parkolóhoz, ahol dinamikus és statikus bemutatókat, ellenőrző és áteresztő pontot ért támadás elhárítását, fegyveres elfogást, kutyás bemutatót, valamint tűzoltást is megszemlélhették az érdeklődők. A rendezvény alatt a diákoknak lehetősége nyílt valamennyi szerv járműveinek, technikai eszközeinek és felszerelésének megismerésére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!