Hírek

2009.05.07. 02:29

A majmoké ez a világ? Sok látogató

Háromezer négyzetméter feledhetetlen élmény - ez a Csimpánzvilág. A Gulya-domb impozáns eleme lett a 600 négyzetméteres csimpánzház Veszprémben, 1600 és 1200 négyzetméteres külső kifutóival. A Csimpánzvilág a korszerű állattartás minden igényét kielégíti: nincsenek kerítések, rácsok, a majmokat csupán mély vi-zesárok választja el a látogatóktól.

Németh F. Bernadett

A csimpik jólétét számos játék, kényelmes belső tér szolgálja. Rácsok a belső térben sincsenek: a majmok biztonságos üvegfalon át láthatják a látogatókat. Nem véletlen a megfogalmazás. A mai állattartás alapelve ugyanis, hogy a legfontosabb az állat.

Mindez mégsem volt eléggé meggyőző egy hírhedt osztrák állatvédő szervezet munkatársainak, akik már az építkezés kezdetén szemügyre vették a házat. A veszprémi állatkertészek szerint ekkor még úgy távoztak, hogy nem volt kifogásuk a csimpik leendő helye ellen. 

Néhány héttel később azonban az állatvédők médiakampányba kezdtek a veszprémi állatkerti projekt ellen: a kiszemelt, minden szakmai kritériumnak megfelelő gnserndorfi csimpánzcsapatnak nem lenne jó helye Veszprémben, kezdték híresztelni. 

Arra is utaltak, hogy kísérleti majmokat hoznának a Kittenberger vadasparkba. (Ez utóbbinak semmi alapja nem volt, hiszen beteg állat nem változtathat helyet.) Az osztrák alapítvány felajánlotta viszont, hogy ők megfelelő körülmények között helyezik el az állatokat Afrikában. 

A veszprémiek mellett szólt minden szakmai érv, külső, elismert szakértői vélemények, nemzetközi szakemberek ajánlása, sőt hovatartozás nélkül a politikusok is vállvetve sorakoztak fel a projekt mellé. 

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium biodiverzitás osztályának vezetője mégis elutasító határozatot hozott a gnserndorfi csimpánzok behozataláról. A határozatot az állatkert a mai napig nem kapta meg, az abban foglaltak lényegét csupán egy országos napilap közölhette. 

Az állatkert és a veszprémi politikusok ezután Szabó Imre környezetvédelmi miniszter segítségét kérték, aki ezt látszólag teljesítette is, hiszen megbízásából munkatársai összekerestek tíz európai csimpánzt, melyek a minisztérium szerint Veszprémbe jöhetnének. 

Ezek között volt két pécsi is, de mint azt lapunk megtudta az ottani igazgatótól, Szatyor Miklóstól, ők csak két évre adnák kölcsön a csimpánzaikat, akiknek addig új házat építenek. 

A chesteri állatkert pedig egyenesen el-utasította, hogy az állatokat így adják le (ez a nemzetközi fajmegmentési program hivatalos koordinátorainak feladata, a szerk.), leadandó csimpánzuk amúgy sincs pillanatnyilag.

Így állt az ügy a tegnapi megnyitóig. Az okokra magyarázatot adhat a magyar hatóság egy érdekes mondata, mely megjegyzi, hogy a gnserndorfi majmok gondozását egy osztrák állatvédő szervezet szívesen vállalná.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!