Hírek

2016.10.01. 11:37

Nyílt nap a lelki egészségért

Veszprém – A lelki egészség világnapja alkalmából szervezett nyílt napot a Horgony Alapítvány, hogy felhívja a figyelmet a lelki egészség megőrzésére és a pszichiátriai betegségekre.

Balla Emőke

A Horgony Pszichiátriai Betegekért Közhasznú Alapítvány 2006 óta segíti a Veszprémben és környékén pszichiátriai betegséggel élőket. Az olyan betegségek, mint a skizofrénia, a szorongás vagy a depresszió máig tabunak számítanak a társadalomban, a pszichiátriai betegséggel élőknek pedig nemcsak saját problémáikkal kell megküzdeniük, de környezetük negatív megítélésével is.

Az alapítvány az ellátottak számára nemcsak a mindennapokban biztosít segítséget, hanem olyan programokat is szervez számukra – többek között színházlátogatást, kirándulásokat a környéken és az ország több nagyvárosában is –, melyek segítik társadalmi reintegrációjukat, munkavállalásukat és mindennapi életüket.

A lelki egészség világnapja alkalmából szombaton tartott nyílt napon az előadások, bemutatók és kiállítások mellett jótékonysági hangversenyt is rendeztek a Hangvillában
Fotó: Balogh Ákos

A tízéves alapítvány az elmúlt években több alkalommal szervezett programot az október 10-i Lelki egészség világnapja alkalmából, hogy felhívja a figyelmet a lelki egészség megőrzésének fontosságára, egyúttal segítse az antistigmatizációt. 2011-ben részt vettek maratoni versmondásban, 2014-ben várostörténeti sétát szerveztek, 2015-ben Szárnyakkal a lelki egészségért címmel nyílt napot tartottak a Kolostorok és kertek rendezvénytéren.

A résztvevők kipróbálhatták a kreatív foglalkozást, a kutya- vagy a zeneterápiát, a relaxációt, saját gondolataikat szélnek ereszthették az ott készített papírrepülőn. Idén a Hangvillában tartott szombati programon ismét volt kreatív és kutyaterápiás foglalkozás, ismeretterjesztő előadás, teakóstoló, taekwando és tánciskola bemutató, kiállították a tehetséges ellátottak munkáit - festményeket, kézműves tárgyakat -, a kreatív foglalkozásokon készült műveket. Este jótékonysági koncertet rendeztek, ahol a bécsi konzervatóriumban végzett fiatal zenészek, valamint a Horgony Alapítvány Zeneterápiás csoportja lépett fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!