Hírek

2016.12.23. 13:48

A legszebb betlehem a szeretettől különleges: Magyarpolány nyerte a versenyt!

A közadakozásból készült magyarpolányi betlehem a legszebb a megyénkben az olvasóink szavazatai alapján. Grőber József polgármester és az alkotás készítői nagyon örültek a hírnek, és megköszönték a voksokat.

Penk Tímea

Szerkesztőségünk felhívására közel százan küldtek fotót a településükön felállított betlehemről. Olvasóink az internetes szavazás alapján a Magyarpolány főterén felállított alkotást ítélték meg a legszebbnek, amely több mint kétezer szavazatot kapott. A képet Krisanné Papp Andrea küldte.

Grőber József elmondta, hogy tavaly állítottak fel a faluban először betlehemet. Az ötlet akkor vetődött fel benne, amikor más településeken járt. Sándor Mihály plébános is a terv megvalósítása mellé állt.

- Elhatároztuk, hogy készítünk egy betlehemet karácsonyra. Lengyelországból rendeltük meg a szoborcsoportot, ugyanis ott készítik az ilyen alkotásokat, a nagykereskedők is onnan szerzik be. Mi azonban a plébános közreműködésével közvetlenül meg tudtuk rendelni a műveket – ismertette Grőber József. Körülbelül kétszázezer forintba került a szoborcsoport, és amíg ennek a kifizetéséről döntöttek volna, addig a hívek két nap alatt összeadták az árát.

- Így a betlehemünk attól is szép, hogy közadakozásból tudtuk létrehozni, és ezáltal mindenki magáénak érzi. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy nyerni tudtunk. A hívek állták a költségeket, és ügyes kezű helyi férfiak megépítették az istállót Kreiner József vezetésével – mondta a polgármester. Hozzátette: a magyarpolányi alkotás attól is különleges, hogy a betlehemi Születés templomból hozott Szeretetláng világítja be. Tavaly hozták először a faluba a Szeretetlángot, amelyet bárki hazavihet, ha meggyújtja vele gyertyáját Szenteste az éjféli misén. Grőber József örömmel mesélte, hogy színessé tudták tenni az adventi időszakot. Szerinte az is különleges a magyarpolányi betlehemben, hogy mellette játszották el Jézus születéstörténetét.

Fotó: Pesthy Márton

- A falu híressé vált a passiójátékáról, ezért azt gondoltuk, hogy ha eljátszottuk Jézus szenvedéstörténetét, akkor a születéstörténetét is elkészítjük. Tavaly egy előadást tartottunk a faluban, az idén azonban Módri Györgyi rendezésében a darab eljutott a veszprémi Szentháromság térre, majd januárban a Nemzeti Művelődési Intézet felkérésére a magyarpolányiak képviselik a megyét az új Nemzeti Színház pajtaszínházi programján – számolt be a polgármester, aki nagyon örül annak, hogy megnyerték a betlehemek versenyét, és megköszönte a szavazatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!