Hírek

2016.12.06. 20:03

A legjobb forralt bor nyomába eredtünk

A téli időszakban egyre népszerűbb ital a forralt bor, amely nem csak az adventi vásárokban, de számos vendéglátóegységben is kapható, ezért úgy döntöttünk, a végtelennek tűnő felhozatalból tesztelünk néhányat.

Marton Attila

A forralt bor készítésének előzményei egészen az ókorig nyúlnak vissza, a görögök és a rómaiak is készítették, elsősorban praktikus okokból: így érték el, hogy a megtört, esetleg valamilyen más borhibával bíró nedűt fogyaszthatóvá tegyék. A bort nem csak melegítették, fűszereket és mézet is adtak hozzá. A forralt bor előképe a skandináv glögg is, amelynek összetevői egy 19. század végi recept szerint vörösbor, víz, szegfűszeg, fahéj és cukor volt. Ehhez hasonló a fűszerezés a manapság otthon vagy vendéglátóegységekben készített forralt boroknak is, de a fűszerek számában, és az összetevők mennyiségében már nagy a szórás.

Nem reprezentatív forralt bor tesztünknek három településen négy állomása volt. Balatonalmádiban egy buszpályaudvarhoz közeli kávézóban badacsonyi fehérborból és vörösborból is elkészítik a nedűt, munkatársunk az előbbiből kóstolt. Az enyhén édes, alkoholban nem túl erős, feltehetően vízzel hígított forralt bornak bizonyosan nem a fűszerezés volt a legjobb tulajdonsága, a kóstolás alapján fahéjjal és szegfűszeggel ízesíthették, de csak nagyon óvatosan, mert kevéssé lehetett érezni.

Fotó: Pesthy Márton

Balatonfüreden a Tagore sétányon álló borházban teszteltünk, ahol csak vörösborból lehet forralt bort kérni. A kékfrankosból készült itóka különlegessége, hogy aszalt szilvát is tesznek bele. Pozitívum, hogy nem túl édes, talán a tetején úszkáló citromkarikának is köszönhetően. Szintén dicséretet érdemel, hogy kevéssé vizezhették fel, viszont a fűszerezés itt is visszafogott volt.

A veszprémi karácsonyi vásárban több helyen is kapható forralt bor, tesztelőnk a Jutasi út alatt átvezető aluljáróhoz közel eső faházban kóstolt, ahol balatonudvari vörösborból és csopaki fehérborból készítik. A bort vaníliával, szegfűszeggel, fahéjjal ízesítették, és nem csak vizet, hanem szőlőlevet is tesznek bele az elárusító szerint. A kóstolt nedűk között talán ez volt a leginkább alkoholos, és ízre is finom volt, igaz, az összbenyomást erősen lerontotta, hogy a pohár alján már zavaros volt az ital valamelyik összetevő miatt.

Fotó: Pesthy Márton

A Kossuth Lajos utcáról nyíló egyik udvarban található kávézóban csak száraz vörösborból készítik a forralt bort, amelyet citromkarikával a tetején szolgálnak fel. A fahéj és a szegfűszeg dominálta fűszerezés megfelelő, viszont az első kortyoknál erőteljesen kiérződött a tannin.

A forralt borok deciliterje három helyen is 200 forintba került, míg a felsorolt helyszínek közül egyben 190 forint volt.

A tesztelt borok között nem találtuk meg az igazit, kisebb-nagyobb hiányérzetünk mindegyik után támadt, de a lehetőség mindenkinek adott, hogy otthon egy hagyományos családi receptre vagy saját kreativitására támaszkodva készítse el a tökéletes forralt bort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!