Hírek

2017.06.22. 18:42

A karitásztáborokban nehéz helyzetben élő gyerekek nyaralhatnak

OLASZFALU-ALSÓPERE A karitásztáborok országos megnyitóját a Verga Zrt. hoteljának parkjában - az egykori Nádasdy-birtokon - tartották, melyen részt vett Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke, Schumacher István, a Verga Zrt. vezérigazgatója és több egyházmegyei karitászigazgató.

Müller Anikó Hanga

A Szent Imre-kápolnában Márfi Gyula veszprémi érsek celebrált misét, melyen szolgált Écsy Gábor, a Katolikus Karitász igazgatója, Szíjártó László, a Veszprém Főegyházmegyei Karitász igazgatója és Huszár Lőrinc zirci ciszterci plébános. Az érsek atya prédikációjában szólt az adakozás, egymás megsegítésének fontosságáról, a szeretet erejéről. A karitásztáborokban a plébániai önkéntesek által ismert nehéz helyzetben - sokszor mélyszegénységben - élő családok gyermekei, valamint fogyatékkal élő gyermekek, fiatalok vehetnek részt. Sokuk számára ez az egyetlen nyaralási lehetőség, és nem ritka, hogy váltóruha nélkül érkeznek az egyhetes táborokba. Így a karitász önkéntesei nem csupán színes programokkal várják a táborlakókat, hanem igyekeznek ezekre az esetekre is felkészülni.

A megnyitóünnepségen részt vett Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász Országos Központ igazgatóhelyettese.

A zirci hittantáborosok üzenete az országos megnyitón: Vár a nyár Fotó: Müller Anikó Hanga

- Sokrétű táborainkban tíz hét alatt ötezer, többségében 8-14 év közötti gyermek nyaral. Lesz bentlakásos, napközis jellegű, tematikus, kézműves, a helyszínek balatoni üdülők, plébániák, közösségi szállások. Önkénteseink színes programokat állítanak össze, melyek között lesznek kirándulások, kézműves-foglalkozások, játékos vetélkedők, és lehet strandolni is. A Balaton mellett az Erzsébet-táborban háromszázan pihennek majd, amit ugyancsak segítünk és koordinálunk. Ma itt a zirci hittanos gyermekek - mintegy harmincan - közreműködnek a megnyitón Vinter Ferencné hitoktató irányításával, műsorral és a Vár a nyár mottójú üzenettel. A szentmise után is együtt maradunk velük, közösen játszunk, itt van karitászos játszóbuszunk is - mondta.

Márfi Gyula érsek a gyermekek színpadi zenés-énekes műsora után hasznos nyári szünetet kívánt a táborozóknak, hogy kipihenten kezdhessék az új tanévet. Polgárdy Imre bejelentette, a jövő évben a megyei önkormányzat ingyenes táborozási lehetőséget biztosít harminc hittanos gyermek számára a csopaki ifjúsági üdülőfaluban. Écsy Gábor atya hangsúlyozta, táboraikban a gyermekek vannak a középpontban. A megnyitó ünnepi percei után a zirci hittantáborosok hetven lufit engedtek fel, örülve a nyárnak, valamint jelképezve, milyen sok gyermek vehet részt a karitászos táborokban. Ezt követően vidám sorversenyeket tartottak, sakkoztak az érsek atyával, majd bográcsban főtt ízletes paprikás krumplival kínálták őket, együtt ebédeltek az egyházi, világi, karitászos vezetőkkel és önkéntesekkel. A program szervezésében és lebonyolításában aktív szerepet vállalt a zirci római katolikus plébánia Árpád-házi Szent Erzsébet katolikus karitászcsoportja Ulrich Józsefné csoportvezető irányításával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!