Hírek

2017.07.03. 05:54

A juhfark a Somlóé - Somlóvásárhelyen rendezték a Somló és Környéke Borút Egyesület borversenyét

Somlóvásárhely - Fazekas András 2013-as bora nyerte a Somló és Környéke Borút Egyesület juhfark borversenyét, amelyen a Nagy-Somlói Borvidék bortermelői mérték össze termékeiket.

Penk Tímea

A versenyen több mint harminc, legfeljebb ötéves mintát értékelt a szakmai és a társadalmi zsűri. A házigazda, Fazekas András elmondta, hogy a tavalyi kedvezőtlen időjárás miatt kevés bor készült, sokan inkább cuvét készítettek. A borász megjegyezte, hogy a jövedéki törvényt érdemes lenne átgondolni, segítve a bortermelők munkáját.

Fazekas András

Kovács Zoltán államtitkár arról beszélt, hogy Magyarországon 187 hektáron termelnek juhfarkot, ennek közel a fele Somlón található, ahová 1997-ben telepítették vissza ezt a tájjelegű fajtát. Elmondta, hogy sokan meg is énekelték a juhfarkot, kiemelve elegáns, testes jellegét és gyógyító hatását.

Kovács Zoltán

- Isten áldja meg azokat a munkáskezeket is, amelyek a szőlőt gondozzák és eljuttatják poharunkig a bort – mondta az államtitkár. Hozzátette, a bor mellett a környék infrastrukturális fejlesztése is azt szolgálja, hogy a Somló jó híre minél messzebbre jusson.

Simon János

A Somló és Környéke Borút Egyesület elnöke, Simon János kiemelte, a tavalyi rossz termés ellenére is szépen gyűltek a minták.

- Harmadik éve rendezzük meg a juhfark borversenyt, amelyre egyre jobb minták érkeznek. A juhfark a megyei értéktár része, és reméljük, rövidesen hungarikummá minősülhet – hangsúlyozta Simon János, majd megköszönte mindazok fáradozásait, akik segítik az egyesület munkáját.

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy a rendszerváltás óriási változást hozott a borászatban és a családi gazdaságok életében.

Győrfi Károly

- Kiváló adottságokkal rendelkezik a hegyközség, amelyben a két kistestvér, a Kissomlyó és a Ság-hegy visszatért a Somlóhoz. Büszkén népszerűsítjük a legkisebb történelmi borvidék borait – mondta a közgyűlés elnöke.

A bírálóbizottság vezetője, Győrfi Károly, a Kelet-Balatoni Borrend nagymestere, az országos borrendek szövetségének az alelnöke hangsúlyozta, hogy aki a juhfarkból beszél, annak a Somló jut eszébe és a magyarságról is beszél.

Tóth Péter

- Legnehezebb a juhfark bírálata, mert ez egy különleges szőlőfajta egyedi hatásokkal. Három-négy év után adja vissza a szőlő tulajdonságait – ismertette Győrfi Károly.

A társadalmi zsűri elnökeként Tóth Péter hegybíró arra hívta fel a figyelmet, hogy technológiailag hibátlan, magas minőségű borok készüljenek a Somlón, és a termelők is tisztában legyenek a saját boruk értékével.

A borokat húszpontos bírálati módszerrel értékelték. Nagy arany minősítést kapott Fazekas András 2013-as bora. Aranyérmes lett Tóth Péter 2016-os, a Tornai Pincészet 2015-ös, Fazekas András 2012-es juhfarkja, valamint a Kancellár birtok 2014-es és 2012-es bora. A díjakat az augusztus 20-i Juhfark fesztiválon adják át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!