Hírek

2015.03.27. 10:07

A húsvétra kapott nyúl évtizedes feladatot jelent

Állatot csak akkor ajándékozzunk, ha előtte megbeszéltük azzal, aki kapja, hogy tudja és akarja biztosítani az ellátáshoz szükséges feltételeket, javasolja dr. Capári Balázs sümegi állatorvos.

Tisler Anna

Húsvétra gyakran kérnek a kisgyermekek élő nyulat. Az állatorvos azt tanácsolja, hogy a kérés teljesítése előtt gondolják meg a felnőttek, hogy a nyúl 8-10 évig is élhet, vagyis csaknem évtizedig tartó feladatot vállalnak.

- A nyúl mozgásigénye nagy, tehát nem érzi jól magát zárt helyen - mondta Capári Balázs. - A foggyökere nem zárt, ezért a fogai folyton nőnek. Ha rágcsálással nem koptatja azokat, számos betegség alakulhat ki nála. A nyúl legfontosabb tápláléka a friss, egészséges széna, amelyet állateledel boltban be lehet szerezni. Ugyanilyen fontos a megfelelő alom is. Az ivarérett korba került nyúl agresszívvé válhat, azért javasolt az ivartalanítása, amellyel számos súlyos betegséget is megelőzhet a beavatkozást elvégeztető gazda.

A nyuszi, hiába a kisgyermekek egyik kedvence, nem lakásba való. Aki úgy gondolja, vállalja annak beszerzését és tartását, törpenyulat válasszon.

Capári Róbert gyakran viszi mozogni kutyáit a természetbe (Fotó: Tisler Anna)

A kirándulás, nyaralás hónapjaiban sok állattartónak okoz fejtörést, hogy mi jobb a kutyának, macskának, vagy más házi kedvencnek, ha magával viszi őt, panziót keres neki, vagy ismerőseire bízza. Az állatorvostól megtudtuk, a háziállat külföldre szállításához érvényes útlevél, a microchip meglétének igazolása valamint a veszettség elleni védőoltás szükséges. Ezek nélkül az állatot nem engedhetik át a határon. Aki úgy gondolja, nem teszi ki kedvencét az utazás fáradalmainak, esetleg veszélyeinek, panziót kereshet számára, ahol szakemberek gondoskodnak róluk. Aki ismerőst kér meg, hogy lássa el távollétében a kedvencét, lehetőség szerint olyant válasszon, akinek van állatgondozási tapasztalata, esetleg ő maga is tartó. Az is fontos, hogy  ne csak etessen, ha kell sétáltasson, hanem az állat viselkedését is tudja értelmezni, ha egy kutya vagy macska nem eszik, napokig fekszik, nem valószinű, hogy a gazdája miatt szomorú, viselkedése inkább betegséget jelez.

Sok járókelő tapasztalja, tavasszal több kóbor kutyát, macskát lát az utcákon. Ezek többnyire nem kidobott, gazdátlan állatok, hanem ivarzanak és elindultak párt keresni. Ilyenkor gyakori, hogy összeverekszenek, megfertőzik egymást, amely akár halálos is lehet. Az ivartalanított állatokat ez a veszély nem fenyegeti.

- Aki elhatározza, hogy kutyát vásárol, nézzen körül először a környező települések állatmenhelyein - javasolja Capári Balázs. - Nem érdemes akár több száz kilométert utazni azért, hogy valami agyontenyésztett, beteges állatért adjunk ki komoly összeget, aki a túltenyésztés okozta bajok miatt gyakran szorul kezelésre, szenved. A menhelyeken is várnak gazdára jól szocializált, fiatal, fajtatiszta ebek. Így ők gondoskodó befogadóra találnak, a túltenyésztésből hasznot remélők pedig nem tudnak túladni a kutyákon, így felhagynak a tevékenységükkel.

Az állatot rendszeresen féregteleníteni, oltatni kell ahhoz, hogy egészséges maradjon. Létezik néhány féregfajta, amely emberre, főként kisgyermekekre veszélyes. A szereket érdemes állatorvosnál beszerezni és beadatni, hiszen így szaktanács is jár a szerhez.

 

Utiokmány kutyának, macskának, vadászgörénynek

Az állatútlevéllel, amelyet állatorvos állíthat ki, kutyák, macskák és vadászgörények utazhatnak külföldi országokba. Az útiokmány csak akkor érvényes, ha érvényes veszettség oltás szerepel benne. Útlevelet csak a mikrochip beültetésével azonosított állat kaphat. Az állatorvos javasolja, hogy a gazda utazás előtt mindig tájékozódjon. Egyes országokban elegendő az érvényes veszettség oltás a beutazás engedélyezéséhez, máshol, például Nagy Britanniában, Svédországban ennél jóval szigorúbbak az előírások. Azokban az államokban szükség lehet veszettség szerológiai teszteredményre, esetleg friss féreghajtási és kullancsellenes kezelési eredményre is. Azt is meghatározhatják, hogy milyen készítménnyel történjen a kezelés.

A mikrochip azért fontos, mert ha az állat elveszik, a megtaláló beviszi bármelyik állatorvosi rendelőbe, ott leolvassák annak a számát, és a számítógépes adatbázis kiadja a tulajdonos adatait. A mikrochip  szövetbarát anyagból készült, behelyezése fájdalommentes, megléte az állatot nem zavarja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!