Hírek

2016.05.27. 14:54

A hősök tisztelete - Az Alsóvárosi temetőben emlékeztek a veszprémi katonák

Veszprém – A kollektív emlékezetnek kell átvenni és megőrizni a hősök emlékét, nemzeti hagyományaink ébren tartását.

Szabó Péter Dániel

Tiszteletben kell tartani a múltunkat, hiszen jövője csak egy ilyen nemzetnek lehet, mondta el beszédében a hősök napja alkalmából tartott ünnepi megemlékezésen Hutflesz Zoltán hadnagy. A Veszprém helyőrség katonai alakulatainak az Alsóvárosi temetőben tartott ünnepségén az MH 54. Veszprém Radarezred katonája hangsúlyozta, a világháborús emlékmű és rávésett nevek nem csupán azt üzenik, hogy hajdani viselőik megcselekedték, ami megkövetelt a haza. Üzenik azt is, hogy kései utódaik legyen méltók hozzájuk, s becsülettel szolgálják ők is hazájukat.


– Amikor megállunk hősi halottaink emlékművénél és a világháborúkban elvesztett honfitársainkra emlékezünk, nem annyira édességet, inkább komor keserűséget érzünk. Ezek a háborúk ugyanis kezdettől fogva nem a mi háborúink voltak, a nagyhatalmak játékszereként keveredtünk bele. Mindazon áldozatok, amelyeket meghoztunk, csak arra voltak jók, hogy tovább táplálják a háború feneketlen étvágyát, amely egymás után nyelte el értékeinket és végül oly sok embert közülünk. Sokszor évtizedeket kellett várnunk arra, hogy magyarázatot kapjunk a velünk történtekre, s sokszor csak nemzedékek után derült fény arra, hogy nem volt hiábavaló a küzdelem –tette hozzá Hutflesz Zoltán hadnagy.

A folytatásban Szabó György alezredes, református tábori lelkész és Szécsi Ferenc katolikus kisegítő plébános mondtak el egy imát az emlékműnél. Mindketten hangsúlyozták, nem volt hiábavaló a hősök áldozata, példát mutattak önfeláldozásból és hazaszeretetből.

A megemlékezés zárásaként a veszprémi katonai alakulatok parancsnokai, Soós Gyula őrnagy Szücs József ezredes és Zentai László ezredes, valamint a rendőrség képviseletében Ipsits Csaba rendőr ezredes, veszprémi rendőrkapitány  és Anda György rendőr ezredes helyeztek el koszorút az emlékműnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!