Hírek

2017.05.27. 19:32

A hősök emléke ma is él - Világháborús emlékhelyet adtak át Lesencetomajon

Lesencetomaj - A hétvégi Hősök napján adták át a felújított I. Világháborús emlék helyet.

Tóth B. Zsuzsa

Az ünnepségen Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke beszédében hangsúlyozta, hogy az ünnepen azokra emlékeznek, akik a legtöbbet, életüket adták a hazáért.

- Az első világháborúban Magyarország embervesztesége 660 ezer fő volt, a sebesültek száma közel 800 ezer, a hadifogságba esettek száma 743 ezer. Negyedük soha nem látta újra szeretteit. A háború nyomot hagyott a csatatereken, de a családokban is. Az 1924-ben kiadott új törvény hősi emlékművek felállításáról rendelkezett, akkortól magyar települések sokaságában emeltek emlékművet. Lesencetomajon 53 hős nevét vésték az emlékműre.

A II. világháborúban több, mint másfél millió honfitársunk vesztette életét, ebből nagyjából 150 ezren haltak hősi halált. 1945 után a hősök napját a háttérbe szorították, de amikor az ünnepet megszüntették, kiderült, hogy valami lényegeset elvettek a nehéz terhet hordó családoktól. Majd minden család gyászolt, de nem volt mód arra, hogy a gyászban osztozzon velük a közösség.

Fenyvesi Zoltán szerint hősi halottainkra való emlékezés büszke, öntudatos kegyelet azok iránt, akik nemzetünk megváltásával biztosították maguknak az örök életet
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A szabadság ránk virradásával az ünnep ismét élni kezdett, a hősök emléke az emberek szívében, lelkében tovább él ma is – mondta Fenyvesi Zoltán.  Leszögezte, hogy hőseink sírjait kötelességünk rendben tartani, emlékezni azokra a magyarokra, akik az elmúlt évszázadban vérüket ontották a hazáért. A magyar nemzet ezer esztendős történelme okot ad a Hősök napja ünneplésére. Hősök nélkül nincs nemzet, a hősi halottainkra való emlékezés büszke, öntudatos kegyelet azok iránt, akik nemzetünk megváltásával biztosították maguknak az örök életet. A mai nap bizonyítja, hogy emlékezetük soha el nem halványulhat.

Mészáros László polgármester úgy fogalmazott, hogy régi adósság törlesztése újabb állomása a mai nap, hiszen volt idő amikor nem lehetett megemlékezni a két világháború hőseiről, áldozatairól.

- De az adósság rendezése településünkön már a rendszerváltás után megkezdődött. Először a II. világháború katonai és civil áldozatainak állított emlékművet a község, majd az emlékpark növényeit telepítette újra az önkormányzat. Az emlékoszlopok helyreállításával most visszakapja a Hősök parkja azt a funkciót, amelyre az I. világháború után a község akkori vezetői szánták – mondta a polgármester és hozzátette, hogy egy millió forint támogatást kapott a település a 2,2 milliós felújításra.

Az ünnepségen a település citera zenekara közreműködött
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Hangsúlyozta. hogy az 53 lesencetomaji magyar hős azért áldozta életét, hogy itt mi magyarként élhessünk. A hősök áldozata nem volt hiábavaló, hiszen Magyarország még létezik, a magyar nép él az elmúlt századok viharai ellenére. A polgármester emléklapokat adott át az emlékmű felújításában közreműködőknek, Fenyvesi Zoltánnal megkoszorúzta az emlékművet, Szabó Zoltán plébános megáldotta azt, majd a település citerazenekara játszott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!