Hírek

2017.01.13. 20:45

A hideg után itt a hó

Megyei körkép - Műszaki mentésekhez riasztották pénteken a tűzoltókat megyeszerte a havazás miatt, mondta el lapunknak Helt Ákos katasztrófavédelmi szóvivő.

MTI

A havas utak elsősorban a teherautóknak, kamionoknak, autóbuszoknak okozott gondot, főként a Bakonyban, ahol Cseténynél és Nagyesztergárnál is árokba csúszott autóbusznál végeztek műszaki mentést a tűzoltók, Eplénynél lassan haladt a forgalom, Balatonakarattyánál pedig kamion akadt el.

A katasztrófavédelem folyamatos kapcsolatban áll a közútkezelővel, a rendőrséggel. - Csak az induljon útnak, akinek sürgős dolga van, az úton levők nagyon figyeljenek oda a látási- és útviszonyokra. -Teli tankkal induljunk el, vigyünk magunkkal takarót, vizet, és melegen öltözzünk fel! - sorolt néhány jó tanácsot a szóvivő.

A megyeszékhelyen péntek késő délelőtt az esőt havas eső, majd havazás váltotta fel, délután megszakításokkal, változó intenzitással havazott. Egy átvonuló frontrendszer hozott nagy mennyiségű csapadékot a Kárpát-medencébe, a ciklon miatt sokféle hullott eső, havas eső, ónos eső és hó.

A Bakonyban tegnap folyamatosan havazott, az elakadt kocsik és buszok miatt nem tudták egy ideig a havat takarítani Nagyesztergárnál
Fotó: Balogh Ákos

Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta: a Duna-Tisza közén tegnap reggel az ónos eső jelentett gondot, az északkeleti országrészen napközben már a rengeteg hó. A meteorológus kiemelte, az időjárás hétvégén hűvösebb és szárazabb lesz egy hidegfront miatt, ami erős széllel érkezik: felszakadozik a felhőzet, hózápor kialakulhat. Jövő hét elején ismét fagyos nappalokra és csípős éjszakákra készülhetünk, majd több helyen ismét havazhat.

Zircen pénteken folyamatosan esett a csapadék. Először eső, majd havaseső és hó hullott. Napközben számos helyen fennakadást okozott a havazás. Zirc környékén több mentés történt. Késő délutánra felszabadult a Zirc-Dudar valamint a Szápár és Tés közti útszakasz, a 82-es utat járhatóvá tették. Napközben mintegy 15-20 centiméter hó esett.

A rendkívüli időjárási helyzetre tekintettel az országos rendőrfőkapitány intézkedett az országos törzs felállításáról - közölte pénteken a rendőrség. Veszprém megyében részleges törzs működtetéséről született döntés. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál (OKF) is megkezdte működését az operatív törzs - közölte Mukics Dániel, az OKF szóvivőhelyettese tegnap délután az MTI-vel. A téli időjárásra tekintettel Pest, Nógrád, Heves, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megye több főútján megtiltották a 7,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművek közlekedését.

Műszaki mentés Nagyesztergárnál, ahol folyamatosan havazott, emiatt sok jármű lecsúszott az útról
Fotó: Balogh Ákos

A közútkezelő és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is azt kéri, hogy a téli időjárással kapcsolatban kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit, továbbá tájékozódjanak az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a met.hu címen, az aktuális útviszonyokról a Magyar Közút információs portálján, az utinform.hu oldalon.

Hidegebb volt az átlagosnál az utóbbi napokban, de Veszprémben nem dőltek meg az eddigi hidegrekordok, közölte érdeklődésünkre Kovács Győző meteorológus. Az idei legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 14 Celsius fok volt szerdán reggel, ám ez az érték néhány fokkal enyhébb, mint az utóbbi ötven évben aznap mért eddigi leghidegebb. Az elmúlt napokban a délutáni maximumok is elmaradtak a szélsőségektől. Nem úgy 1985-ben, amikor január 1. és 21. között a napi maximumok mínusz öt és mínusz tíz fok között alakultak.

Ezalatt a három hét alatt többször előfordult, hogy a hőmérséklet még délután sem emelkedett mínusz 10 fok fölé. Az extrém hideg természetesen nem számít ritkának ebben az időszakban: 2003. január 9-éről mínusz 18,4 fokot, 12-éről mínusz 17,6 fokos minimumhőmérsékletet mutatnak a meteorológus feljegyzései, de a mostaninál jóval alacsonyabbak voltak a hőmérsékletek a már említett 1985 januárja mellett 1987-ben is, akkor január 13-án mínusz 21,6 fokig csökkent a hőmérő higanyszála, hívta fel a figyelmet Kovács Győző.

Hozzátette, az utóbbi évtizedekben 1985 januárja volt a leghidegebb mínusz 5,6 fokos havi középhőmérsékletével, míg a mérések kezdete óta a rekordot 1942 januárja tartja a megyeszékhelyen, akkor mínusz 10 fok volt a havi középhőmérséklet, a leghidegebb napon, 24-én pedig mínusz 23,5 fokot mutatott a hőmérő.

OLVASÓINK VÉLEMÉNYE:

Kovács Lászlóné:

Egyik nap felugrik a vérnyomásom, másik nap lemegy, ingerültebb vagyok, nem jó ez a nagy hőmérséklet-ingadozás. Az átállás nehéz, megfájdul a fejem, gyógyszert kell bevennem.

Csizmadia László:

Imádom a havat, a tisztaságot jelenti nekem. A változékony időt megérzem, főleg a melegfront közeledtét, egy síbaleset miatt a térdemben. Várom a tavaszt, hogy gondozhassam a növényeimet.

Nagy László:

Volt egy nagy autóbalesetem, sok csontom eltört, mozgó meteorológiai állomás vagyok azóta. Várom a tavaszt december eleje óta, a melegebb időt jobban szeretem.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!