Hírek

2017.05.17. 15:34

A haza védelme nemzeti ügy - Simicskó István tartott előadást a Pannon Egyetemen

A hagyományos katonai hadviselés mellett a virtuális térben zajló konfliktusok elhárítására is fel kell készülnie a magyar honvédségnek, hangsúlyozta Simicskó István honvédelmi miniszter a Pannon Egyetemen tartott előadásában szerdán.

Marton Attila

A Biztonság – a honvédelem és a haderő szerepe, avagy mit tudsz tenni a hazádért? című előadásában elmondta, a második világháború befejezése óta mintegy 300 fegyveres konfliktus volt világszerte, amelyekben 30 millión haltak meg. Bár sokan azt jósolták, békés korszak köszönt be a 21. században, ehelyett az ezredfordulótól kezdve a hátország biztonságát sújtó terrortámadásokkal kell megküzdenie a világnak, fogalmazott Simicskó István. Az utóbbi években a nehézségek az Európára nehezedő migrációs nyomással és az Iszlám Állam létrejöttével fokozódtak.

 

Hangsúlyozta, a hagyományos katonai hadviselés mellett egyre inkább jelen van a modern, információs háború is: a hadüzenet nélküli, virtuális térben zajló konfliktusok esetén még az ellenség beazonosítása sem könnyű. Hozzátette, a kibertérben nyomást tudnak gyakorolni a bankszektorra és a kormányokra, katonai beavatkozás nélkül is destabilizálni tudnak országokat. A közvélemény befolyásolásával és elégedetlenségi mozgalmak elindításával akár választásokra is hatással vannak a szemben álló felek. Kiemelte, olyan biztonsági rendszert kell kialakítani hazánkban, amely ezekre a veszélyekre, és a ma még nem látható jövőbeli kihívásokra is képes reagálni.

A miniszter beszélt a magyar honvédség nemzetközi misszióról is. Jelenleg világszerte ezer fő teljesít szolgálatot tizenhárom országban, a legtöbben, közel négyszázan Koszovóban vannak jelen. A honvédelmi törvényt idézve elmondta, Magyarország biztonságának három pillére a honvédség, a NATO szövetségi ereje és az állampolgárok elkötelezettsége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!