Hírek

2016.10.06. 18:45

A halált is vállalták a magyar szabadságért - Az aradi vértanúkra emlékeztek

Balatonalmádi – A magyar szabadság ideája kötötte össze az aradi vértanúkat, mondta Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora a nemzeti gyásznapon tartott helyi megemlékezésen.

Marton Attila

Gelencsér András beszédében hangsúlyozta, az aradi vértanúk hősök, akik halált megvető bátorsággal küzdöttek a magyar szabadságért. Különböző időben és országokban születtek, a magyar szabadság iránti vágy, amelyért készek voltak harcolni és meghalni, összekötötte őket. Úgy vélte, a vértanúsággal halhatatlanná váltak.

Kiemelte, a honvédtisztek becsületből és felelősségtudatból is példát adtak az utókornak. A szabadságharc bukása után  nem bujdostak el, nem emigráltak és nem váltak árulóvá, vállalták tettük következményeit.

Olyan nemzet lenne az ideális, amelyben jó élni, és polgárának  lenni valódi büszkeséggel tölti el az embert. 1848 Magyarországa ilyen lehetett – fogalmazott a rektor. A forradalmat és szabadságharcot értékelve elmondta, egyik legfontosabb vívmánya, hogy felébresztette és kiterjesztette a nemzettudatot a Kárpát-medencében. Hozzátette, bár a szabadságharc elbukott, a változást nem lehetett megállítani: a kiegyezést követően páratlan fejlődésnek indult Magyarország. A tábornokok hősiességét és nevét a jövőben is megőrzik az emberi emlékezet és a történelemkönyvek, jegyezte meg a rektor.

A megemlékezésen közreműködtek a Vörösberényi Általános Iskola tanulói, a diákokat Bodó Krisztina készítette fel. Az ünnepséget koszorúzás zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!