Hírek

2017.06.27. 17:58

A diákok harmada könnyen hozzáfér a droghoz - Fórumot tartottak a kábítószer-ellenes világnap alkalmából

Veszprém – A statisztikák alapján azt látjuk, hogy van még dolgunk, mindenkinek van még dolga, nemcsak a kormányzatnak, de az önkormányzatoknak is – mondta el Wéber László az Alkohol-Drogsegély Ambulancia és Veszprém Megyei Jogú Városának Kábítószerügyi Egyeztető Fóruma közös kihelyezett fórumán a Fricskában hétfőn.

Leitner Vera

A kábítószer-ellenes világnap alkalmából szervezett eseményen elhangzott, az ENSZ-közgyűlés határozata alapján 1988 óta június 26-án tartják a kábítószer elleni közdelem világnapját. Az eredeti cél majdnem harminc évvel ezelőtt az volt, hogy a felére csökkentsék a kábítószerhasználók számát világszerte, ami meglehetősen ambiciózus cél.

– Magyarországnak még ambiciózusabb céljai vannak 2013 óta, amikor a nemzeti kábítószer-ellenes stratégia keretén belül azt tűzték ki, hogy 2020-ra nullára csökkentjük a Magyarországon kábítószert használók számát. Ez meglehetősen szürreálisnak tűnik, azonban a szürrealitás másik oldalán ott van a tény, hogy legolcsóbban kétszáz forintért már hozzáférhetnek a fiatalok egy gramm herbál nevű, szárított növényre felvitt szintetikus droghoz.

Ha a szakemberek felteszik a kérdést a diákoknak, hogy ismersz-e olyat, aki használ valamilyen anyagot, erre a válasz negyven százalékban az, hogy igen. Amikor azt kérdezik, hogy mit gondolsz arról, mennyire nehéz hozzáférni, a fiatalok harminchat százaléka vallja, hogy szerinte könnyen hozzáférhet valamilyen droghoz – mondta el Wéber László, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) elnöke. – A KEF szerepe ebben, hogy igyekszik összefogni azokat a szervezeteket és intézményeket, akik illetékesek ezen a területen, akik valamilyen módon kapcsolódhatnak a kábítószer elleni fellépésben.

– Évente körülbelül kilencszáz kliens érkezik hozzánk megyei szinten. Esetükben a két legnagyobb betegség a marihuánafogyasztás és az alkoholizmus – mondta el az Alkohol-Drogsegély Ambulancia (ADA) intézményvezetője, Kiss Teodóra.

A program során kitelepültek a vendéglátó helyre az ADA munkatársai, akik tájékoztató anyagokkal, drogtotóval, információs táblákkal hívták fel az érdeklődők figyelmét a kábítószer-használat veszélyeire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!