Hírek

2015.07.06. 18:39

A csalók itt vannak

Veszprém - Számtalan mesével tévesztik meg csalók főleg az idős embereket.

Kovács Erika

Az elővigyázatosságról, biztonságról szervezett lakossági tájékoztatót főként a panelházakban élőknek a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság (VMRFK) és a Veszprémi Rendőrkapitányság (VRK) az Agora Művelődési Központban a minap. Futtató Norbert alezredes, a VMRFK bűnmegelőzésiosztályvezetője köszöntője után Pálmann László alezredes, a VRK vezető helyettese kiemelte, a sértettek főleg idősek, mert a fiatalokhoz képest ők máshogy szocializálódtak: elhiszik, ha valaki arra hivatkozik, hogy rosszul van és kér egy pohár vizet. Napjainkban sok a trükkös csaló. A lakásbetöréseknél gyakran egyszerű záron múlhat a biztonság, olyat érdemes felszerelni, amit úgynevezett zárfésüléssel nem tudnak kinyitni. Orsós Károly őrnagy, a VMRFK bűnmegelőzési osztálya képiseletében a jellemző bűncselekmények kapcsán elmondta, értékeinket csak úgy tudjuk megvédeni, ha áldozunk is a biztonságra. A trükkös lopásoknál valamilyen ürüggyel végül bejutnak. Főként a konyhában kötnek ki, arra hivatkozva például, hogy egyik szolgáltatótól jöttek.

Fotó: Balogh Ákos

Gyakori meséjük a csalóknak, hogy túlfizetés van a számlán, vagy üzenetet szeretnénk hagyni egy lakónak, amihez íróeszközt kérnek Amíg az idős ember ezeket keresi, ellopják értékeit. Máskor a csalók felkeresnek társasházakat, ahol felajánlanak különböző munkákat, előleget kérnek, mondván, a szomszéd már adott pénzt. Fontos, hogy idegennek semmit ne higgyenek el az emberek! Többször megtörtént, amikor a lakásba se kell bemenniük, utcán szólítanak le idős asszonyokat, hogy segítenek nekik, közben pénzüket elvették. Gyakori eset, hogy idegenek pénzfelvételkor megfigyelik az időseket, majd pénzfelváltást kérnek, és közben elveszik felvett papírpénzüket. Gyakori az utóbbi időben az unokás csalás , amikor idegenek felhívják akár éjjel is a kiszemelt áldozatot, akit maminak szólítanak, unokának adják ki magukat, kritikus helyzetre hivatkozva csalnak ki az idős embertől pénzt. Fontos, hogy mindeni úgy nyisson ajtót, hogy a biztonsági lánc be legyen akasztva. Szalai László, a vagyonvédelmi kamara képviseletében a ma már elérhető áron megvehető technikai biztonsági berendezéseket mutatta be, köztük az apró, hordozható riasztót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!