Hírek

2017.03.20. 17:51

A bor mindig közelebb hozza az embereket

Pápa – A hagyományteremtő céllal létrejött első evangélikus borversenyre tizenöt bort neveztek, melyből a két tagú szakértő zsűri nyolcat arany, hetet pedig ezüst minősítéssel díjazott.

Laskovics Márió

Az Evangélikus Látogatóközpontban pénteken rendezték meg az I. Evangélikus borversenyt, amelyre egy liter mennyiségű borral nevezhettek az egyházközség területén élő szőlősgazdák, borászok. A hagyományteremtő céllal létrejött rendezvényen a házigazda, Polgárdi Sándor esperes köszöntötte a megjelenteket, majd Tóth Péter, a Nagy-Somlói Borvidék hegybírója tartott vetített képes előadást hazánk legkisebb területű történelmi borvidékén végzett munkájáról, s válaszolt a felmerült szakmai kérdésekre is.

Polgárdi Sándor esperes köszönti az első evangélikus borversenyen megjelent tizennégy gazdát, jobbján a meghívott előadó, Tóth Péter hegybíró

A borok kóstolása mellé frissítőket, többek között almát, diót és pogácsát is kínáltak

A jelenlévők bemutatkozó tapasztalatcseréjük során elmondták hol, mekkora területen és milyen technikával gazdálkodnak, ezt követően pedig kezdetét vette a kóstolás. A fehér, vörös és cuvée borokat a hazai bormustrákon megszokott húsz pontos szisztémában, a nedűk színét, tisztaságát, illatát, ízét, zamatát, összbenyomását értékelte a két tagú zsűri, Solymosi János és Vörös Imre. A beérkezett tizenöt mintából nyolc arany és hét ezüst fokozatú minősítés született. A díjazottak igényes oklevelet kaptak, s egy jó közösség tagjai lehettek – tájékoztatott a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye esperese.

Az első kört jó házigazdaként az esperes töltötte ki a résztvevőknek

Vörös Imre és Solymosi János kóstolja az első cuvée-t

Polgárdi Sándor elmondta, régóta érlelődött benne a borverseny életre hívása, ugyanis sok gyülekezeti tagjuk foglalkozik bortermeléssel akár háztáji gazdaságban, akár a Somlón. Kiemelte, a szőlőtermesztésbe sok tudást, munkát, és energiát kell belefektetni, mire a gyümölcs Isten áldásaként leszüretelhető.

Polgárdi Sándor esperes a Somlói Borrend ceremóniamestereként is szerepet vállal

A versenyre benevezett borok

- A bor szakrális ital, hisz a Szentírásban is több helyütt említik, valamint a gasztronómia, a vendéglátás felejthetetlen része. Gyülekezeti lelkészként is tapasztalom, hogy a bor mindig közelebb hozza az embereket, az úrvacsorában is jelen van. Hamvas Béla evangélikus lelkész, író A bor filozófiájában arról ír, hogy végül is ketten maradtak: Isten és a bor – fűzte hozzá a Somlói Borrend ceremóniamestereként is szerepet vállaló esperes, aki elégedett volt a részvételi aránnyal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!