A bor mindig közelebb hozza az embereket

2017. március 20., 18:49 szerző: Laskovics Márió fotós: Laskovics Márió
komment
Pápa – A hagyományteremtő céllal létrejött első evangélikus borversenyre tizenöt bort neveztek, melyből a két tagú szakértő zsűri nyolcat arany, hetet pedig ezüst minősítéssel díjazott.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az Evangélikus Látogatóközpontban pénteken rendezték meg az I. Evangélikus borversenyt, amelyre egy liter mennyiségű borral nevezhettek az egyházközség területén élő szőlősgazdák, borászok. A hagyományteremtő céllal létrejött rendezvényen a házigazda, Polgárdi Sándor esperes köszöntötte a megjelenteket, majd Tóth Péter, a Nagy-Somlói Borvidék hegybírója tartott vetített képes előadást hazánk legkisebb területű történelmi borvidékén végzett munkájáról, s válaszolt a felmerült szakmai kérdésekre is.

Polgárdi Sándor esperes köszönti az első evangélikus borversenyen megjelent tizennégy gazdát, jobbján a meghívott előadó, Tóth Péter hegybíró

A borok kóstolása mellé frissítőket, többek között almát, diót és pogácsát is kínáltak

A jelenlévők bemutatkozó tapasztalatcseréjük során elmondták hol, mekkora területen és milyen technikával gazdálkodnak, ezt követően pedig kezdetét vette a kóstolás. A fehér, vörös és cuvée borokat a hazai bormustrákon megszokott húsz pontos szisztémában, a nedűk színét, tisztaságát, illatát, ízét, zamatát, összbenyomását értékelte a két tagú zsűri, Solymosi János és Vörös Imre. A beérkezett tizenöt mintából nyolc arany és hét ezüst fokozatú minősítés született. A díjazottak igényes oklevelet kaptak, s egy jó közösség tagjai lehettek – tájékoztatott a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye esperese.

Az első kört jó házigazdaként az esperes töltötte ki a résztvevőknek

Vörös Imre és Solymosi János kóstolja az első cuvée-t

Polgárdi Sándor elmondta, régóta érlelődött benne a borverseny életre hívása, ugyanis sok gyülekezeti tagjuk foglalkozik bortermeléssel akár háztáji gazdaságban, akár a Somlón. Kiemelte, a szőlőtermesztésbe sok tudást, munkát, és energiát kell belefektetni, mire a gyümölcs Isten áldásaként leszüretelhető.

Polgárdi Sándor esperes a Somlói Borrend ceremóniamestereként is szerepet vállal

A versenyre benevezett borok

- A bor szakrális ital, hisz a Szentírásban is több helyütt említik, valamint a gasztronómia, a vendéglátás felejthetetlen része. Gyülekezeti lelkészként is tapasztalom, hogy a bor mindig közelebb hozza az embereket, az úrvacsorában is jelen van. Hamvas Béla evangélikus lelkész, író A bor filozófiájában arról ír, hogy végül is ketten maradtak: Isten és a bor – fűzte hozzá a Somlói Borrend ceremóniamestereként is szerepet vállaló esperes, aki elégedett volt a részvételi aránnyal.

Laskovics Márió

2017. március 20., 18:49 szerző: Laskovics Márió fotós: Laskovics Márió

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...