Hírek

2016.12.01. 20:15

A becsapott embercsempész - A román férfit a szorult helyzetét kihasználva kérték fel sofőrnek

Ajka - Amikor rájöttem, hogy valami nincs rendben, ott akartam hagyni a vállalatot. De nem volt semmi pénzem, így teljesen ki voltam szolgáltatva a főnökömnek - mondta a vádlott, akit embercsempészés miatt mondott ki bűnösnek a bíróság.

Penk Tímea

A büntetlen előéletű román férfi őszinte, tényfeltáró beismerő vallomása és együttműködése elősegítette az ellene indult büntetőeljárás lefolytatását, amelynek során több alkalommal hangsúlyozta, hogy megbánta tettét és elnézést kért. A fiatalember maga is kérte, hogy utasítsák ki az országból. Elmondta, hogy mivel románul és olaszul beszél, a fogva tartása miatt senkivel sem tud kommunikálni, és ez lelkileg súlyosan megterheli.

Az Ajkai Járásbíróság Farkas István tolmács közreműködésével és népi ülnökök jelenlétében tárgyalta az ügyet.

A migráns 7500 eurót fizetett a bűnszervezetnek, hogy két felnőttet és két gyermeket Görögországból Németországba szállítsanak. A magyar-osztrák határon átjuttatásért a sofőrnek 250 euró járt

A fémlakatos végzettségű vádlott elmondta, hogy tíz éve dolgozott Olaszországban, a fizetéséből támogatta a Romániában élő családját. Alkalmi munkákból élt szerény körülmények között. Egy népkonyhára járt étkezni, ott szólította le egy férfi, és sofőri állást ajánlott Budapesten.

A vádlott élt a lehetőséggel, így rövidesen egy szállítmányozási cég alkalmazottja lett. A főnökét vitte eleinte csak a fővárosban, majd vidéki utakra. Egy kísérővel végigjárták azt az útvonalat, amelyen másnap Magyarországról Ausztriába kellett szállítani külföldi személyeket, ennek sikeres teljesítése esetén 250 Eurót kapott volna.

A férfi úgy tudta, hogy a főnöke távolabbi rokonait kell Ausztriába vinne. Május 5-én este kilenc óra körül Bicskén hat szír és egy török szállt az autóba, majd a 8-as számú főút kamondi elágazójánál NAV-ellenőrzés akarta megállítani a járművet. Ekkor az utasok elkezdtek kiabálni, a vádlott megijedt, és az intézkedést kikerülve letért az útról, megállt és elmenekült.

Értesítette a főnökét, aki fizetést nem adott, csak egy vonatjegyet, hogy haza tudjon utazni. Romániából visszament Olaszországba, de mivel nem talált munkát, hazaindult, de a határon június 24-én nemzetközi elfogatóparancs alapján elkapták.

A férfi hangsúlyozta: ha a munka elején megmondták volna neki, hogy migránsokat kell szállítani, akkor egészen bizonyos, hogy nem vállalta volna a feladatot.

A bíróság a tárgyaláson ismertette a korábbi tanúvallomásokat. Az egyik utas, egy szír nő arról számolt be, hogy 7500 euróba került két felnőtt és két gyermek szállítása Görögországból Németországba, ahol a férje két éve dolgozik.

Az ügyészség főbüntetésként bűnszervezetben, vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette elkövetése miatt középmértéket el nem érő tartamú fegyházbüntetést kért. A vádlott részére kirendelt jogi képviselő szerint a középmérték eltúlzott, hiszen a 8-16 éves szabadságvesztés már az emberölés miatt kiszabott büntetésnek felelne meg.

Az ügyvéd arra hívta fel a figyelmet, hogy a bűnszervezetben a vádlott még csak nem is kishal, hanem mindössze egy ikra, akinek a szorult helyzetét kihasználva próbálták meg mások egy hálózatba beszervezni.

Az elősfokú bíróság két és fél év fegyházbüntetést szabott ki, amelybe beleszámít az előzetes letartóztatásban eddig eltöltött idő is. Az elítélt feltételesen nem bocsátható szabadlábra. A bíróság rendelkezett a költségviselésről, valamint tíz évre kiutasította a férfit Magyarország területéről.

Az elítélt és a védője tudomásul vette az ítéletet, az ügyészség három nap gondolkodási időt kért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!