Hírek

2017.06.30. 19:25

A balatoni szőlőket féltik az ingatlanok szaporodásától

CSOPAK - A szőlők megóvása érdekében építési moratórium bevezetését kezdeményezték a Balaton északi partjának külterületein a térség borászai. A felhívást három balatoni szervezet, a Balatoni Kör, a Csopaki Kódex és a Rizling Generáció tette közzé - adta hírül az MTI.

Sági Ági

- Az összes borvidék közül talán a miénk érintett legjobban ebben az ügyben, de összetett kérdésről van szó - mondta el lapunknak Gyukli Krisztián, a Rizling Generáció elnöke.

A borász szakember hozzátette, hogy a borvidéken összességében pozitív folyamatok zajlanak, hiszen szűkül a fajtakör, sokan adnak be szőlőtelepítésre támogatási kérelmet, és azon szőlőterületek nagysága is nő, ahonnan szüreti jelentést adnak le. A probléma a kirakatban lévő, azaz a frekventált területekkel van.

- Saját tapasztalataim szerint ezeken a részeken szinte lehetetlen szőlőterülethez jutni. Még a legrosszabb dűlőkben is 1000 és 2000 forint között kérnek egy négyzetméter szőlőért, ami 10-20 millió forintos hektáronkénti árat jelent. Ez teljesen irreális és nincs az a gazdálkodó, aki ki tudná fizetni.

Gyukli Krisztián, a Rizling Generáció elnöke szerint a szőlőterületeket meg kell őrizni

Nagyon sok még mindig az osztatlan közös tulajdon is, amikor 0,3 hektárnak 5-10 tulajdonosa is van. Ezek közül az egyik külföldön él, a másik beteg, a harmadik pedig megtagadja az eladást, a szőlő pedig ottmarad műveletlenül - tette hozzá.

Gondot okoznak azok az ingatlanspekulánsok is, akik magas áron felvásárolják a területeket, mert ha egyszer ennyiért elkelt egy terület, a szomszéd sem adja oda olcsóbban. Pedig pont a balatoni tájkép megóvása indokolná, hogy ezeken a tavat ölelő területeken továbbra is művelt szőlők és ne medencés nyaralók legyenek láthatóak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!