Hírek

2015.05.06. 11:56

A Balaton Napja lesz a strandszezon megnyitója

Külön ünnepe lesz ezentúl a Balatonnak. A Balaton Napját azon a pénteken tartják majd, amikor a tó hőmérséklete először eléri a húsz fokot.

Prevics Éva

Ez lesz a tóparti strandszezon ünnepélyes megnyitója. A kezdeményezés a Balatoni Kör javaslatára, a Magyar Turizmus Zrt, a Balaton Fejlesztési Tanács és a tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség támogatásával született.

Idén a Balaton Napján az egyik strandon vízimentő fiúk locsolják majd le és dobják vízbe lány kollégáikat, hogy játékosan átessenek ezen a jelképes „vízkeresztségen”. Példájukat több más strandon követhetik a fiúk és a lányok, utána pedig strandpiknikkel, szabadtéri partikkal, tábortűzzel és grillpartival folytathatják az ünneplést.

Kardos Gábor ötletgazda, a Balatoni Kör elnöke kiemelte: „már régóta fontos lett volna, hogy legyen országosan is egy olyan nap, amikor kifejezetten a Balatonnal mint természeti és kulturális értékkel foglalkozunk, az időzítést pedig az indokolja, hogy így végre hivatalosan is meg lehet nyitni a tóparti strandszezont, külön felhívva a figyelmet, hogy kedvenc tavunk vize általában előbb melegszik fel 20 fokosra mint például az Adria.„

Cél, hogy minden település saját kreatív ötletekkel, rendezvényekkel ünnepelje meg a Balaton napját. Közös programként javasolják, hogy az iskolákban és a médiában legyenek országszerte „Ki ismeri jobban a Balatont?” vetélkedők, tematikus Balaton-estek a régió boraival, jellegzetes termékeivel, a szórakozóhelyeken pedig Balaton-bulik az ehhez illő zenékkel. Sport programként hagyományteremtő evezős és vitorlás versenyeket terveznek a tóparti települések iskolái között, melyeken vendégként részt vehetnének más, távolabbi települések csapatai is, egyfajta Balatoni Vízivágtaként, mely kifejezetten a települések versenye lenne.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park és az MTA Balatoni Limnológiai Intézet bevonásával külön környezettudatossági programban hívnák fel a figyelmet a tó ökoszisztémájára és ökológiai értékeinek védelmére, különös tekintettel a turizmus által felvetett kérdések fenntartható megoldásaira, az ökoturizmusra és a Kis-Balaton szerepére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!