Hírek

2016.08.25. 14:41

A Balaton és a magyar ételek voltak az ukrán gyerekek kedvencei

Zánka - A kárpátaljai magyar gyerekek mellett, idén augusztus 15. és 26. között, két turnusban 440 magyarul tanuló ukrán nemzetiségű gyermek, valamint kísérőik érkeztek a zánkai Erzsébet-táborba, ahol együtt nyaraltak és tanultak a többiekkel.

Kekk Sára

- Az az alkalom, ami miatt ma itt vagyunk, a két ország közötti jó kapcsolat és barátságnak egy fontos jelképe, hiszen az Erzsébet - táborokon keresztül a magyar kormány hosszú évek óta, közel négyszázezer gyermeket táboroztatott már itt Zánkán, illetve más helyszíneken is, például határon túli településeken, Erdélyben, Ivó- völgyében is. Az elmúlt esztendőkben az Erzsébet- táborok és más táborokon keresztül egyre több kárpátaljai és olyan ukrajnai gyerekeket fogadunk, akik olyan családok gyermekei, amelyeknek családtagjai az orosz-ukrán konfliktus halálos vagy megrokkant áldozatai - kezdte köszöntőjét Grezsa István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa. Hozzátette, Kárpátalján egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a magyar nyelv mint választható idegen nyelv tanulása iránt. Mint mondta, ez részben annak is köszönhető, hogy sikerült a kijevi oktatási minisztériummal akkreditáltatni az ukrán iskolákban ezt a képzést és magyar kormányzati segítséggel tankönyvek is készültek.

- Így ebben az esztendőben ötszáz gyermek tanul magyar nyelvet az iskolarendszerben, tanórák keretein belül, valamint ötszáz diák tanulhatja a nyelvet hétvégi iskola keretei között. Ráadásul az előzetes hírek alapján, szeptembertől többszörös érdeklődéssel folytatódik ez a magyar kormány által kedvezőnek ítélt tendencia - mondta a kormánybiztos.

Grezsa István kormánybiztos azt is elmondta, a Miniszterelnökség 24,7 millió forintos támogatásával, a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetséggel együttműködésben és az Erzsébet-táborok koordinálásával idén két turnusban 440 magyarul tanuló ukrán gyermek és kísérőik nyaralhattak a zánkai Erzsébet-táborban.

Az itt nyaraló gyermekeket Liubov Nepop, Ukrajna magyarországi nagykövete is meglátogatta, aki elsősorban, az ukrán elnök, Petro Olekszijovics Porosenko köszönetét szerette volna tolmácsolni, aki az Ukrajna függetlenségének 25. évfordulójának alkalmából rendezett ünnepségen elmondta, Ukrajna nagyra értékeli azt a segítséget, amelyet Magyarországtól kap. Hozzátette, az ilyen táborok alkalmával az ukrán fiatalok rengeteg kommunikációs segítséget is kapnak, és amellett, hogy megtanulják a magyar nyelvet, az ország kultúráját is megismerhetik.

- Ezekben a gyerekekben rejtőzik a jövő. Miattuk érdemes nekünk, diplomaták dolgoznunk, és ők jelentik a két ország kapcsolatának jövőjét is, sőt Európa jövője is, hiszen ezek a gyerekek együtt fognak működni a magyar és más európai országban élő gyermekekkel - mondta a nagykövet. Hozzátette, pont emiatt fontos a nyelvek tanulása is, nem csak a tolmácsolás, hanem egymás megértése miatt is, hiszen az táborozó ukrán fiatalok, amellett, hogy megtanulják a magyar nyelvet, az ország kultúráját is megismerhetik.

A nagykövet elmondta, Ukrajnában még mindig nehéz a helyzet, még mindig orosz kézben van a Krím, orosz katonák, orosz fegyverek vannak a térségben - és ezért is tartja fontosnak, hogy a gyerekekre koncentráljanak, a gyerekeknek segítsenek és megtegyenek mindent értük.

Fotó: Pesthy Márton

Liubov Nepop lapunknak elmondta, szerinte a tábor nagyon jó lehetőség, itt nem csak tanulnak, hanem pihennek is egyben.

- Tapasztalataim szerint nagyon fontos a gyerekeknek az hogy ne csak komoly dolgokkal foglalkozzanak, mert játékosan jobban megy a tanulás. Ebből a szempontból ez a hely tökéletes, egyszerűen gyönyörű. Amikor megérkeztem tudtam beszélgetni azokkal a csoportvezetőkkel, akik a gyerekekkel foglalkoznak, az volt az első benyomásom, hogy ők tudják azt hogy mit csinálnak. Ez nagyon fontos, hiszen a gyerekek így nagyon jó benyomásokkal mennek vissza Ukrajnába- mondta a nagykövet.

Emellett nagy potenciált lát a táboroztatásban, amellyel a két nemzet kapcsolatát is erősíthetik. Mint mondta, jó lenne, ha Ukrajnában is szervezhetnének hasonló táborokat szervezni, úgymond cserekapcsolatot tudnának kialakítani.

- Minél több lehetőség áll egy gyermek előtt, annál több a választ talál majd a szívében. Azok a mosolyok, amiket a gyermekek arcán láttam, mikor megérkeztem, magukért beszéltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!