Hírek

2017.05.05. 16:15

Újjáépül a Balaton egyik valódi ékköve

Veszprém - A Hungária egy műemlék hajó még 1928-ból, amely az akkori amszterdami olimpiára készült, s amely most Cittel Lajos veszprémi műhelyében várja, hogy újra vízre kerülhessen. A hajóépítő úgy véli, a felújítás alatt álló Hungáriához hasonló hajók adják meg a Balaton igazi hangulatát.

Leitner Vera

- Már évek óta parton volt, mielőtt hozzánk került volna - meséli Cittel Lajos hajóépítő. - Három éven át volt nálunk, mire sikerült gazdára találnia egy vállalkozó személyében, aki úgy döntött, hogy támogatja a felújítását - mondja el a hajóépítő, aki vallja, arra szakosodott, hogy a régi, szép hajókat újra felélessze, mert számára ezek a Balaton igazi értékei.

- Ugyanúgy, ahogy a motoros hajóknál a Helka, Kelén, Csongor, Tünde, Csobánc, Jókai. Számomra ezek azok a hajók, amelyek megadják a Balatonnak az igazi hangulatát. Vannak a mai modern, műanyag hajók, gyors vízibuszok meg egyebek, de én szlogenként is azt vallom, hogy a hajó az fából van.

 

A Hungária az amszterdami olimpiára készült, meséli, ám sokáig nem tisztázódott, hogy Magyarországon vagy Svédországban épült-e. Az utóbbi időben azonban egyre több előkerülő dokumentum támasztja alá, hogy a hajó kint készült, és az olimpia után került a Balatonra, ahol sokáig használták, sőt, több híres személyiség is megfordult a fedélzetén.

- Körülbelül két héten belül fog újra vizet látni a Hungária, mert ki kell tapasztalnunk az új anyagok és a belekerült motor, az új, hatalmas csörlők miatt, hogy hol van a vízvonala. Május végére elkészül az árboc, a vitorla, s addigra, június első napjaira valószínűleg már újra a Balatonban fog úszni.

- Ezek a hajók a Balaton ékkövei - állítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!