Hírek

2015.10.16. 18:45

A Bakony Harcihelikopter Ezred emléke örök, mint a kőbe vésett szó

Az MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred 57 éves történelmére emlékeztek pénteken az Agóra parkjában elhelyezett bazalt obeliszknél, az alakulat egykori katonái, jogutód alakulatának és a Magyar Honvédség vezetőinek képviselői.

Balogh Ákos

A Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesületének szervezésében évről évre hajtanak fejet a 2004-ben haderőreform keretében felszámolt, Szentkirályszabadján települt katonai helikopteres alakulat emléke és a szolgálatteljesítés közben tragikus halált halt bajtársaik emléke előtt a Táborállás parkban összegyűlt megemlékezők.

Brandt Gyula nyugállományú repülő őrnagy, egykori helikoptervezető megemlékező beszédében kiemelte: földünk több százmillió éves történetének hordozói a kövek, minőségei révén jelképezik a stabilitást, a tartósságot, a megbízhatóságot és a halhatatlanságot. Fogalomként létezik a kőbe vésett szó, ami a megmásíthatatlant, a kitörölhetetlent és az örök érvényűt jelenti. Az alakulat emlékére felállított bazalttömb, a rajta lévő bronz emléklappal szilárd mementóként emlékezteti a szemlélőt egy dicső katonai alakulatra és az ott szolgálókra.

A néphadsereg, majd honvédség legütőképesebb harcihelikopterekkel és szállítóhelikopterekkel felszerelt alakulata több ezer repült órát teljesített aktív időszakában, a helikopteresek részt vettek országvédelemben, természeti és ipari katasztrófák felszámolásában, árvízi mentésekben, népgazdasági repülésekben, mely tetteikkel és több évtizedes fennállásukkal a katonaság és a helikopteres repülés bölcsőjeként mindörökre beírta magát Veszprém és a megye történelmébe

A megemlékező beszédet követően az emlékoszlopnál koszorút helyeztek el az összegyűltek, majd szerény állófogadással és baráti beszélgetésekkel zárult a rendezvény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!