Hírek

2017.08.18. 16:35

A badacsonylábdihegyi strandon egy napig minden a múltat idézte

BADACSONYTÖRDEMIC A lábdihegyi Herczeg Ferenc strandon idén is nagy érdeklődés mellett rendezték meg a már hagyományos Retró napot.

Tóth B. Zsuzsa

A legnagyobb tumultus Biczók József hajómodelljeinek vízre bocsátásakor volt a parton és a vízben egyaránt. A kis hajókat gyermekkora óta készítő asztalos dolgozott a balatonfüredi hajógyár sporthajó részlegén, belekóstolva a hajóépítésbe. A maga építette evezős csónakkal bejárta a fél országot asztalosinas korában barátaival. Nem sokkal ezelőttig, több mint tíz éven át vezetett hajómodell-készítő szakkört a révfülöpi általános iskolában, sok ügyes diáknak átadva tudását. A gyerekek az ő prototípusai után készítették el saját modelljeiket. A révfülöpi Kuncz Elemér professzor évekkel ez-előtt sokat segített a szakkörnek, amikor átadta korábbi modellező eszközeit, leírásait a lelkes csoport szép modelljei láttán.

A legnagyobb érdeklődés a Kelén modelljének vízre bocsátását kísérte

Biczók József mostanában hajóépítő nyári táborokban foglalkozik a kis hajómodellekért rajongó gyerekekkel. A háromnapos kurzusok alatt idén is mindenki elkészített egy működő kis vitorlást a táborvezető segítségével. A modellekhez fát, műanyagot, madzagot használnak, a méretarányos és távirányítással működő kis hajók jól bírják a vizet, nagy feltűnést keltenek, amikor Biczók József vízre teszi valamelyiket a Balatonon. Annál is inkább, hiszen a modellek között ott volt a Kelén szinte teljesen pontos mása, egy gyönyörű evezős viking hajó, a Karolina császárnőről elnevezett, a Dunán működő első gőzhajó modellje, valamint az 1700-as évek végéről Festetics György hajójának Kuncz Elemér emlékére készült modellje. Az olasz tervező keze nyomát őrzi a szkúner típus, az eredetivel annak idején sót szállítottak Keneséről Keszthelyre.

A pedálos, lemezből készült kisautókat a mai gyerekek is nagyon szeretik Fotó: A szerző

Az első dunai gőzhajó, a Karolina mása vonzotta a gyerekeket a retró kiállításon

A gyerekek kérésére egy áramvonalas gyorsasági hajó, a Kék villám modellje is elkészült még a szakkörben. Ezek mindegyikét láthatták a Retró napra látogatók, akárcsak a helyi Cseh Sándor hatalmas rádiógyűjteményének néhány darabját. A legfiatalabbak is megcsodálták a gramofont a hatvanas évekből, a kombinált rádiót, a Kalypso szalagos magnót, a táskarádiót az ötvenes évek közepéről és ugyanakkori nyomógombos rádiót az elsők közül. Házilag készült veterán rádió, dizájnos citromsárga karkötő-telefon, egykori riportermagnó, filmfelvevők, automata lemezjátszó és néhány, lemezből készült kisautó idézte a múlt századot, miközben egész nap szólt a kort idéző zene a hazai táncdalfesztiválokról és a külföldi retró sztároktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!