Hírek

2015.10.06. 15:03

A 8-as főúton is gyakorlatoznak a harcjárművek

Várpalota – Harcjárművek vezetésére lesznek alkalmasak azok a katonák, akik sikerrel helytállnak az MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) öthetes tanfolyamán. Az elkövetkező napokban a 8-as főúton is gyakorlatoznak majd.

Szabó Péter Dániel

- A képzés célja, hogy a harcjárműveket egy kiegészítő felkészítés után a magyar honvédségnél szolgáló, „B” kategóriás jogosítvánnyal rendelkező katonák is vezethessék. Ezek a közúti forgalomban önállóan nem vesznek részt, döntően a lő- és gyakorlótereken alkalmazzák őket. Az itt megszerzett képesítés a „C” kategóriás jogosítványt nem helyettesíti, ezért nevezzük B + H-nak, amiből a H betű a honvédséget jelenti – mondta el a bakonykúti lőtéren Oszlánszki Béla alezredes.

A kiképzést végző MH BHK megbízott parancsnoka hozzátette, jelenleg a tanfolyam felénél járnak az ország szinte minden szegletéből, többek közt a tatai, a székesfehérvári és a szolnoki helyőrségből érkezett hallgatók. Az első hetekben az elméleti alapokat sajátították el, technikai és járműismereti tananyaggal foglalkoztak, a folytatásban pedig a vezetési feladatokra helyezik a hangsúlyt az alakulat kezelésében lévő bakonykúti lőtéren.

Közben az indítóponthoz egymás után érkeztek a BTR típusú harcjárművek, hogy teljesítsék a különböző mesterséges és természetes akadályokkal nehezített körpályát.

- Olyan helyzeteket próbálunk szimulálni, amelyekkel egy valós feladat teljesítése közben is találkozhatnak a katonák. Így át kell haladniuk egy szűk átjárón, nyompályás hídon vagy épp egy nagyobb árkon is, de például a parkolást is gyakorolniuk kell.

A feladatok közé tartozik a nagy távolságú vezetési gyakorlat is, amelyet az elkövetkező napokban részben közúton teljesítenek majd a résztvevők.

- Október 7-én és 8-án, valamint 12-én és 13-án délelőtt és délután egy-egy alkalommal Várpalota és Öskü között, a 8-as főúton fognak konvojban haladni a harcjárművek, majd a lőtéren keresztül jutnak vissza az indítóponthoz. Nagyobb fennakadást reményeink szerint nem okoznak a közlekedésben, ám ez esetben is kérjük a lakosság türelmét és megértését – tette hozzá Oszlánszki Béla alezredes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!