Hírek

2017.05.20. 07:59

A 100 éves Zeneiskola alapítója előtt tisztelegtek

Veszprém - A XXIII. Csermák Napok Zenei Fesztivál Gálahangversenye és a Csermák díj kiosztója elött emlékezett meg az Alsóvárosi temetőben a Veszprém Polgárai a Városi Zenedéért Alapítvány vezetősége Csermák Antal, a zeneiskola névadója és Kecskeméthy Margit az iskola alapítója sírjánál. Veszprémi zenetörténetben jeles zenei nagyságok sírját vérszerinti utódok híján a jubileumi emlékévben az alapítvány tagjai hozták rendbe és emléktáblát helyeztek el a sírhelyre.

Jákói Bernadett

A kuratórium tagjai,  Szirbek Józsefné, Márkusné Vörös Hajnalka elnök és Molnár Péter igazgató az iskolaalapító sírhalmán helyezi el az emlékezés koszorúját az Alsóvárosi temetőben (fotó Jákói Bernadett)

A két jeles, a veszprémi zenekultúra meghatározó egyénisége emlékhelyének felkeresése minden évben része a májusi Csermák Napok programjának: méltón tisztelegnek a nagy elődök munkássága előtt. Szirbek Józsefné Bokor Júlia egykori növendék, később az iskola zongoratanszék vezetője kezdeményezésével a fesztiválzáró program idejére rendbe tették, felfrissítették a sírt, elhelyezték az emlékezés koszorúját.

Csermák Antal a mai zeneiskola névadója sírját is gondozzák (fotó Jákói Bernadett)

A városi zeneiskola alapítója, Kecskeméthy Margit és családja Sümegről az 1880-as évek közepén költözött Veszprémbe. Iskoláit az irgalmas nővérek tanintézetében végezte, majd a Nemzeti Zenedében tanítói, 1904-ben a Zeneakadémián énektanári oklevelet szerzett. 1898-tól tizennyolc éven keresztül tanított Veszprémben zongorát és éneket. 1905-ben zenei önképzőkört alapított. 1916-ban Óvári Ferenc támogatásával megalapította a város zeneiskoláját, amelynek első igazgatója volt. Sokat tett a város zenei kultúrájának erősítése érdekében. Bátor, talpraesett hős nő volt, aki dacolva a kor ellenerőivel, elszántan küzdött az első világháború gyötrelmes éveiben a zeneoktatás intézményesített fenntartásáért. „A dal, a zene az a hatalmas varázserő, mely ezekben a vészes napokban is hű maradt önmagához és az emberhez." Kecskeméthy Margit zongora-, cimbalom- és énektanár 45 éves volt az alapítás évében, 18 éves hiteles zenepedagógiai munkásság állt már mögötte. Hatalmas szervezőmunkát fejtett ki: szellemi energiáját, fizikai erejét, anyagi forrásait célja elérésére mozgósította. Kérvényeket írt, helyi újságban fogalmazta meg a zeneiskola szükségességét. 1918-ban hunyt el Budapesten – Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata 2006-ban, a városi Panteonban elhelyezett táblával örökítette meg emlékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!