Hírek

2017.02.17. 17:56

43 nap alatt 88 ittas vezető

Megyei körkép – Nyolcvannyolc ittas járművezetőt szűrtek ki a közúti forgalomból 2017. első napjától számítva február 12-ig a Veszprém megyei rendőrök – tudtuk meg Aradi Virágtól, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől.

Ugyanezen idő alatt a bekövetkezett 49 sérüléssel végződő baleset során 6 olyan, sérüléssel végződő közúti közlekedési baleset történt, amelyben felmerült az ittasság gyanúja, ezek közül két baleset súlyos sérüléssel végződött.

Az alkohol emberi szervezetre gyakorolt élettani hatása miatt romlik a látás, a reakcióidő meghosszabbodik, a mozdulatok pontatlanabbá válnak, ezáltal az ittas vezető potenciális veszélyforrássá válik a közlekedésben. Az alkohol minden fogyasztóra másként hat, nincs két egyforma szervezet, így nincs két egyforma reakció sem. Még ugyanaz a személy is különbözőképpen reagálhat ugyanannyi alkoholmennyiségre.

A baleseti kockázat az alkohol hatására gyorsan növekszik. A teljesen józanul közlekedő is vállal némi kockázatot, ez a kockázat 0,5 véralkohol-koncentráció esetén a duplájára, 0,8 ezreléknél a négyszeresére, 1,5 ezreléknél pedig már a tizenhatszorosára növekszik.

Egy ittas járművezető nemcsak önmagára veszélyes, hanem az esetleges utasára, utasaira is, illetve a közlekedés más résztvevőire is. Még a szeszesital fogyasztása előtt szükséges tehát átgondolni, hogy akarunk-e vezetni még. Előre meg kell tervezni a hazautazást, vagy éppen a célunkhoz való eljutás módját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!