Hírek

2017.08.27. 19:00

Két új testvérvárosa lett Pápának

PÁPA A felvidéki Ógyalla és a kárpátaljai Visk településekkel kötött önkormányzati megállapodás nyomán két új testvérvárosa lett Pápának.

Polgár Tibor

A bakonyaljai város így már kilenc településsel ápol hivatalos együttműködést, amit egy oszlop is jelez a Böröczky domb alján lévő körforga-lomban.A nemrég felállított oszlopon a partnervárosok neveit jelző táblák az egyes települések irányába mutatnak, így a németországi Schwetzingen és Leinefelde, a lengyelországi Gorlice, a hollandiai Kampen, az erdélyi Kovászna, a felvidéki Losonc, az izraeli Eilat, valamint Ógyalla és Visk felé. Bakó István, a városgondnokság igazgatója elmondta, az MH Pápa Bázisrepülőtér közreműködésével állapították meg a pontos irányokat, a távolságok meghatározásában pedig útvonaltervező nyújtott segítséget.

Áldozó Tamás úgy fogalmazott, Pápa kiterjedt külkapcsolatokkal rendelkezik, hiszen a testvérvárosokon kívül is vannak nemzetközi kapcsolataik. Hozzátette, a testvértelepülési kapcsolatoknak akkor van értelme, ha a kapcsolattartásban, a közös programokban minél több pápai részt vesz. Emellett szeretnék, hogy a partnervárosokról, az országukról minél többet tudjanak meg a pápaiak, el tudják helyezni őket a világban. Megjegyezte, az olaszországi Casalecchio di Renoval még a rendszerváltás előtt kötött együttműködés a 90-es években virágzott, de az elmúlt években megszűnt a kapcsolattartás, így el kell dönteni, akarják-e még a partnerséget.

A Böröczky domb alján lévő körforgalomban oszlop és táblák mutatják Pápa testvérvárosainak irányát Fotó: Polgár Tibor

Ógyallával és Viskkel a pápai városházán, ünnepi képviselő-testületi ülés keretében kötött testvérvárosi szerződést a helyi önkormányzat. A Pápától alig több mint száz kilométerre lévő Ógyalla polgármestere, Basternák Ildikó kifejtette: ez az együttműködés többek között a gazdaság, a kultúra és az idegenforgalom terén is gyümölcsöző lehet. Közös uniós pályázatokon történő együttes részvételre szintén lehetőség nyílhat. A nyolcezer lelkes Ógyalla lakosságának fele magyar.

Hajovics Jaroszlav, Visk polgármestere szerint elsősorban a kultúra és a sport területén lehet kiemelkedő az együttműködés. Mint mondta, a 12 ezer lakossal, köztük csaknem ötezer magyarral rendelkező, Pápától több mint 600 kilométerre fekvő Visk nagyon régi és rendkívül szép település, de sokat kell még fejlődnie. Kiemelte, a magyar közösség számára nagyon fontos ez a testvérvárosi kapcsolat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!