Hírek

2017.04.04. 15:30

Évzáró metszési bemutatóval - Negyvennyolc éves a zánkai kertbarát kör

Zánka - Negyvennyolc éve működik a Balaton-parti településen kertbarát kör, ahol a tagok főként a kertben dologtalan téli időszakban jönnek össze, hogy beszélgessenek kertről és minden másról is.

Sági Ági

- Idén március 15-én metszési bemutatóval zárult az érdemi munka, 24-én pedig a hagyományos kertbarát nőnapot is megtartottuk. Ilyenkor a nőket virággal köszöntjük, és közös vacsorát is tartunk, ahol a saját borral koccintunk - mondta el lapunknak Mészáros Géza, az egyesület elnöke.

Az egyesület huszonkét taggal, baráti társaságként működik. Tevékenységüket az önkormányzat jelentős összeggel támogatja, amit egy közös kirándulás szervezésére, és a működési fedezésére fordítanak. Az egyesület szívesen vesz részt a falu és a faluház rendezvényein, a falukarácsonyra forralt borral és gesztenyesütéssel készülnek. Minden évben megtartják a hagyományos disznóvágást, amit száz személyes vacsorával zárnak.

Két-három évenként elkészítik a kertbarát kör borát is. Ez úgy készül, hogy a tagok boraiból egy köztük lévő borász borkülönlegességet készít, ezt lepalackozzák, és a vendégeknek kínálják. Legutóbb abból a szőlőből készült el ez a bor, amihez a szőlő Zánka fennállásának 850. évében termett.

Rendszeresen kirándulnak a tagok, két-három évenként pedig elkészítik a kertbarát kör borát Fotó: Zánkai Kertbarát Kör

- Ezen a télen is sok mindennel foglalkoztunk, elsősorban persze a mezőgazdaság híreivel, növényvédelemmel, aktualitásokkal, de folytatódott az életutam program is. Ezúttal Albert Ferenc tagtársunk mesélte el az életét. Kertészetek képviselői tartottak előadásokat, borászatok mutatkoztak be. Vendégünk volt Kositzky Attila nyugállományú repülő altábornagy, és a tagok nagyon szerették Korbély Barnabás, a Bakony Balaton geopark munkatársának előadását is.

A kertbarát kör tavaly Szlovákiába kirándult, ahol egy Amerikából hazatelepült magyar hölgy borászatát látogatták meg. Mostantól a munkás időszak kezdődik, hiszen a tagságból mindenki szőlőst vagy gyümölcsöst művel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!