Hírek

2016.10.01. 15:07

Ma van a népszavazás

Ma reggel hat órakor megkezdődött a népszavazás, 19 óráig lehet leadni a voksokat a szavazókörökben. Az érvényességhez a választópolgárok több mint felének érvényes szavazata szükséges.

Balla Emőke

A köztársasági elnök október 2-ára tűzte ki az országos népszavazást a következő kérdésben: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” A  népszavazáson reggel 6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, a melyben a választó szerepel a névjegyzékben.

Szavazni akkor lehet, ha a szavazatszámláló bizottság ellenőrizte a választópolgár személyazonosságát és személyi azonosítóját (régi nevén személyi szám) vagy lakcímét és megállapította, hogy a választópolgár szerepel a névjegyzékben. Személyazonosság és személyi azonosító vagy a lakcím csak érvényes igazolvány valamelyikével igazolható, érdemes azt a népszavazás előtt mindenkinek ellenőrizni.

A népszavazásnál az ország egy választókerületet alkot. A nap során és este is országos részvételi eredményeket látunk majd. Az országos népszavazás érvényességéhez a választópolgárok több mint a felének érvényes szavazata szükséges. A népszavazás akkor lesz eredményes, ha az érvényes szavazatoknak több mint fele azonos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!