Hírek

2016.01.22. 16:12

Veszélyben látják az oktatási rendszert - Veszprém megyei pedagógusok is csatlakoztak a miskolci kezdeményezéshez (frissítve)

Veszprém – Veszprém megye kilenc intézménye támogatja a miskolci Herman Ottó Gimnáziumban megfogalmazott nyílt levelet.

Balla Emőke

A Herman Ottó Gimnázium tantestülete nyílt levélben fogalmazta meg észrevételeit többek között arról, hogy veszélyben látják az oktatási rendszert, ami nem a gyerekről szól. Követelik, hogy a jelenlegi reformoknak nevezett akciókat azonnal függesszék fel. További adminisztrációs terheket nem tudnak és nem akarnak elviselni.

A miskolci gimnázium tantestületének nyílt levelét péntek délutánig az országban közel 250 intézmény támogatta, Veszprém megyéből eddig kilenc. A Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagintézményének 37 pedagógusa egyetértően és támogatólag csatlakozott a nyílt levélhez. A Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Szakközépiskolájának tantestülete, 82 fő (6 tartózkodással) szintén csatlakozott.

Az Ajkai Bródy Imre Gimnázium és AMI közalkalmazotti testülete is csatlakozott a kezdeményezéshez, 32 kolléga támogatta aláírásával a nyílt levelet (a testület 71 százaléka). A veszprémi Lovassy László Gimnázium tantestületének 85,7 százaléka, 48 fő támogatta titkos szavazáson a miskolci gimnázium nyílt levelét. A veszprémi Vetési Albert Gimnázium pedagógusai tantestületi megbeszélésén döntöttek arról, hogy 53 főből 48-an támogatásukról biztosítják a kezdeményezést, egyetértenek a nyílt levélben leírtakkal. Az Ajkai Szakképző Iskola, Általános Iskola és Kollégium Bercsényi Miklós Intézményegységének tantestülete is támogatja a nyílt levelet. Tantestületük 15 fővel nyílt szavazáson, teljes egyetértésben döntött arról, hogy csatlakozik. A zalahalápi Csontváry általános iskola tantestülete 13 fővel csatlakozott. A nemesgulácsiKeresztury Dezső Általános és Szakiskola 17 fős tantestületével csatlakozott.

Péntek délután a Veszprémi Bóbita Körzeti Óvoda csatlakozása is felkerült a támogató csoportokat rögzítő honlapra. Az óvoda teljes kollektívája 69 fővel - óvodapedagógusai és pedagógiai munkát segítő technikai dolgozói - egyetért és támogatja a figyelemfelhívást.

Irányi László, a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Szakközépiskolájának igazgatója elmondta, bár intézményüknek tavaly nyár óta már nem a Klik a fenntartója, de szolidaritást vállalnak a kollégáikkal. A nyílt levélben jelzett problémák - életpályamodell, önértékelés, adminisztrációs terhek - minden pedagógust érintenek, nem baj, ha a pedagógustársadalom hallatja a hangját. Iskolájukban azok voltak a tartózkodók, akik akkor még nem olvasták a miskolci gimnázium nyílt levelét.

A Vetési Albert Gimnázium pedagógusai nyílt szavazáson voksoltak, 53-ből 48-an szavaztak támogatólag, tájékoztatott Kristóf Gábor. Az iskola közalkalmazotti tanácsának tagja elmondta, a kollégáknak ki kell egymásért állniuk, közösek a problémáik, örömeik, kudarcaik. Az önellenőrzés, az adminisztrációs terhek, az oktatás nagyobb szabadságára való törekvés valamennyiüket foglalkoztatja. A gyerekek jövője a legfontosabb, a tanítás minősége, erre kellene koncentrálni, nem az adminisztrációra. Úgy véli, a nyílt levél és az ahhoz csatlakozó intézmények támogatása talán meggyorsíthatja a párbeszédet a köznevelésért felelős államtitkársággal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!