Hírek

2016.01.27. 07:21

Kolontár: "Az élet visszatért a régi kerékvágásba, de az elveszített életeket nem adhatja vissza senki"

A kolontári gyerekek a közeli városokba járnak óvodába, iskolába, de a felnőttek gondoskodnak arról, hogy szülőfalujukban is jussanak közösségi élményekhez.

Tisler Anna

Alapítvány segíti a gyermekprogramok szervezését, a felnőttek pedig több civil szervezetet hoztak létre. Tili Károly polgármester, aki 2002 óta áll a település élén, elmondta, hogy a községben új utca épült.

A Bezerédi utcát 2008-ban alakították ki, aminek az alsó részén  már az iszapömlést követően mértek ki új telkeket. Az utca mindössze 300 méter hosszú, a területnek ennek ellenére 45 tulajdonosa volt. Az önkormányzat mindannyiukkal megegyezett. Települési érdekből ugyan a kisajátítás is megoldást jelenthetett volna, de a község vezetői arra törekedtek, hogy mindenkivel megkössék a számára is kedvező megállapodást. A folyamat ezért elhúzódott, majd a rendezési tervet is módosítani kellett. Nyolc házhelyet alakítottak ki. Egyiken már csaknem kész a lakóház. Aki telket vásárol, és vállalja, hogy építkezik, majd négy éven belül beköltözik, támogatást kap.

A nemrég kialakított új utcában építési telkek várják a letelepedőket

- Ismét többen érdeklődnek eladó házak, telkek iránt - tudtuk meg. - Előnyünk, hogy a főút mentén helyezkedik el Kolontár, néhány perc utazással két város, Ajka és Devecser is elérhető. A tömegközlekedéssel is szerencsénk van. Naponta 47 autóbusz áll meg nálunk. Ez mind a munkába, mind az iskolába járás miatt előnyös.

A gyerekek már óvodás koruktól utaznak, a településen ugyanis nem tudják igénybe venni az ellátást. A képviselőtestület nemrég szeretett volna óvodát létesíteni. A megfelelő létszám a következő három évben biztosított volna, ugyanis jelenleg 15 három és hat év közötti kisgyermek él ott, de a pályázat tíz éves fenntartási kötelezettséget írt elő, azt pedig a 750 fős község nem tudott vállalni. A gyermekintézményt már évtizedekkel ezelőtt is szerették volna létrehozni, a mostani  polgármesteri hivatal óvodának épült, de mire befejezték, úgy lecsökkent a létszám, hogy nem lett volna fenntartható az intézmény.

A rendelőben heti egy alkalommal fogadja a betegeket a háziorvos

Az általános iskola alsó tagozata azonban sokáig jól működött. A fenntartó önkormányzat számos lehetőséget, még lovaglást is biztosított a kisdiákoknak azért, hogy a szülők oda írassák be őket. Később viszont többen úgy döntöttek, hogy inkább a közeli városokba íratják be gyermeküket. A létszám nagyon lecsökkent, így 2013. szeptemberében már nem csengettek be. A korszerű épület most kihasználatlanul áll, viszont továbbra is oktatási célú hasznosításban gondolkodnak.

Az iszapkatasztrófa hatása máig rányomja a bélyegét a településen élők mindennapjaira, mondta a polgármester. Az emberek azóta zárkózottabbak lettek. Falunkat hatalmas veszteség érte, kilenc lakosunkat gyászoljuk. Egy nyolcvan éves bácsinak az egész lakását, berendezését, emlékeit, családi fotóit elvitte az iszapömlés. Semmit nem volt ideje magához venni, amikor menekülnie kellett az életéért. Kérdezték tőle, nem szeretne-e elköltözni más településre. Határozottan nemet mondott. Majd hozzátette, neki ez volt megírva. A sorsát sehol sem kerülheti el. Örül, hogy életben maradt, az anyagi javak pedig pótolhatóak.

- A házak azóta újjáépültek, az élet visszatért a régi kerékvágásba, de az elveszített életeket nem adhatja vissza senki - fogalmazta meg a polgármester.

Tili Károly polgármester a hivatal épülete előtt

Kolontár a Tüskevári Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozik, de helyben minden nap van ügyfélfogadás.

A lakosokat mindenben segítik, és támogatják a civil szerveződések. Néhány éve alakult az énekkar, ahogy ők nevezik, kiskórus, valamint egy tánccsoport.

A helyi gyerekek, ha több iskolába is járnak, közös élményük van bőven. A Kolontári Gyermekekért Alapítvány programokat, kirándulásokat szervez nekik. Az elnök Nagy-Tróbert Hajnalka, aki pedagógusként dolgozik Tüskeváron. Szép élmény volt a budapesti kirándulás, amikor a cirkuszba és a tropicariumba látogattak. Az alapítvány szervezi többek között a gyermeknapot, és a falunapon is tartanak programokat a legkisebbeknek.

Az iskola jelenleg üresen álló épületét oktatási célra szeretnék ismét hasznosítani

A sportolni szerető fiatalok és felnőttek igényeit is kielégítik. A megyei negyed osztályban játszó focisták a legjobbak közé tartoznak. Mint Mundi István elnöktől megtudtuk, az őszi fordulóban a negyedik helyen végeztek, várják, hogy kezdődjenek a tavaszi mérkőzések. Tavaly harmadikak lettek, előző évben pedig a második helyet érdemelték ki. A csapat jó és összeszokott. A sportoló közösség a települési rendezvényeken is részt vesz.

A község szépen felújított temploma

A község legrégebbi civil szervezete a polgárőr egyesület, amely nemrég ünnepelte fennállása huszadik évfordulóját. Lajos Gyula elnöktől megtudtuk, több alapító tagot köszöntöttek az összejövetelen. Jutalmat kapott Steszli Ferenc, Sárik Ernő, Somogyi Attila, Holczer Jenő, Somogyi Tibor, Sárik Tibor, Szakál Gyula, Fazekas László. Az egyesület 2004-ben megkapta az ország legjobb polgárőr szervezete címet. Ma harminc taggal működnek, de voltak már kilencvenen is. Gépkocsijuk nincs, mint az elnök megfogalmazta, szükségük sincs arra, a község utcáit gyalogosan is be lehet járni alig egy óra alatt. Az ugyancsak lakott külterületre, Csótapusztára és Lőrintepusztára kerékpárral járnak ki.

Lajos Gyula, a polgárőrség elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!