2014.06.23. 17:26
Óvatosan a pestóval
Veszprém – A friss francia kolbászmérgezés eredője akár egy magyar termék is lehet, de ez még nem bizonyított.
Dr. Leitold József igazgató főállatorvostól, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állatgészségügyi Igazgatóság vezetőjétől megtudtuk, a hatóság nemzetközi riasztás alapján kezdett vizsgálódni. Franciaországban négy különböző településen négy ember lett rosszul. Az volt bennük a közös, hogy mindnyájan ettek a magyar guormand company márkajelzésű, egy Heves megyei kistermelő által előállított kisüveges készítményekből, melyek között szarvasgombás pesto, humusz, különböző szarvasgombás zöldségkészítmények és zöldséglekvárok találhatók. Ezek a termékek megyénkben is kaphatók a biopiacokon és a nagyobb rendezvényeken. Az illetékes hatóság a termékeket bevonta, de maga a termelő is begyűjtötte a még el nem adott készítményeket. A laboratóriumi vizsgálatok megkezdődtek. A botulizmus betegséget egy baktérium anyagcsereterméke okozza. A nem kellően megtisztított, vagy nem eléggé hőkezelt élemiszerekben fordulhat elő, ha levegőtől elzárják, például légmentesen lezárt üvegekben. Igen kis mennyiség elég az emberi tünetekhez. A vizsgálatok tartanak, befejezésükig kérik, hogy ne egyenek az említett márkájú termékekből.