Hírek

2013.12.17. 11:45

A Tihanyi Asszonykórus is énekel az Eddával együtt

Veszprém, Tihany - A Napló negyedszer szervez karácsony előtt koncertet: idén az Edda lép fel december 19-én, csütörtökön a Veszprém Arénában.

Győrffy Árpád

A zenekarral a veszprémi Vastag Csaba és Vastag Tamás is együtt énekel néhány slágert. A tavalyi Republic-koncerthez hasonlóan fellép a több mint négyszáz tagú megyekórus, a jelentkezők már lelkesen készülnek a dalokkal. Vannak a 2012-es koncertről visszatérők, mint például a Tihanyi Asszonykórus, az ajkai Tündérkelepelők, a Kamrachor és az Ajkai Pedagógus Női Kar. Jelentkeztek Ősiből, Városlődről, Balatonfüredről, Hajmáskérről, Bakonynánáról, Vilonyáról, Olaszfaluról, Pétfürdőről, Kolontárról, Úrkútról, Balatonalmádiból és Pápáról.

A Tihanyi Asszonykórus tagjai tizenkét éve énekelnek együtt változatlan felállásban. A művészeti vezetőjük, karnagyuk Bónyai Mária. Ritka kivételektől eltekintve – mint például egy Edda koncert – népdalokat énekelnek különböző gyűjtésekből. Szívesen készülnek egy-egy fellépésre az adott hely dalaival is. Így zalai, ormánsági, erdélyi népdalcsokrok és francia, valamint horvát népdalok is egyaránt szerepelnek a műsorukban a korábbi fellépéseknek köszönhetően.

Ilyen előzmények után a könnyűzenei kalandozás sem állt igazán távol tőlük, szeretik az ilyen kihívásokat. Tavaly már felléptek a Republic együttessel is.

- Nagy izgalommal készültünk rá, és nagyon élveztük az egészet, így most is örültünk, hogy elfogadták a jelentkezésünket – mesélte Balázs Istvánné, a kórus mindenese, aki ezt a fellépést is szervezi. A megadott repertoárból különösen a két lassú dal tetszik nekik, a Fohász és az Akitől minden szép című, mert mély érzésű zenék, amik illenek a karácsony előtti hangulathoz – mondja Balázsné. Persze a másik kettő, a Szellemvilág és az Egy ez a tábor is tetszik nekik.

A dalokat Balázsné CD-re írta, hogy mindenki otthon is hallgathassa főzés, takarítás közben, és a heti rendes próbák előtt alkalmanként háromnegyed órát foglalkoztak velük közösen már egy hónap óta. A kórus élete persze közben sem áll meg. Az adventi ünnepek idején többször is fellépnek Tihanyban a gyertyagyújtásnál és a művészeti csoportok gálaműsorán. Két tagjuk a helyi citerazenekarban is játszik, így ha kell, a kórust is kísérik hangszereikkel.

Már háromszor elnyerték az Aranypáva nagydíjat, amit időről-időre meg kell védeni. A Vass Lajos népzenei versenyen is nyertek más nagydíjat és nívódíjat is, az igazi elismerés persze a közönségtől jön, amiben most is bíznak.

A december 19-én, 19 órakor kezdődő bulira a belépők megvehetők lapunk minden ügyfélszolgálati irodájában, így Ajkán, Pápán, Tapolcán és Veszprémben is. Megyekártyás olvasóink kedvezményesen válthatnak jegyet, a tíz- évesnél fiatalabb gyermekeknek pedig szülői kísérettel ingyenes a belépés.

A Balaton Volán a koncerthez igazítva közlekedteti csütörtökön a 27-es helyi buszjáratot. Az autóbusz-állomásról két járat indul: 18.10 és 18.20-kor, a Veszprém Arénától tervezett visszaindulás időpontjai: 22.00 és 22:10, illetve a koncert befejezése után szükség szerint módosított időpontokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!