Hírek

2013.10.18. 10:27

Veszprémben népszerűsítette a népzenét a Muzsikás együttes

Rendhagyó énekórát tartott több iskolában a Muzsikás együttes pénteken az Ipari Szakközépiskola és Gimnáziumban.

Marton Attila

A zenekar 2004-05 tele óta járja az országot a legnagyobb magyar olajipari vállalat támogatásával, hogy a magyar népzenéről koncertszerű előadást tartsanak, mondta a Naplónak Sipos Mihály, az együttes hegedűse. Nem volt ez másként az Ipari Szakközépiskola és Gimnázium könyvtárában sem, ahol az egyórás produkció alatt a diákok az ismert vonós hangszerek mellett megismerkedhettek a tamburával, a gyimesi ütőgardonnal és a dunántúli hosszú furulyával is.

Hamar Dániel az erdélyi táncházak szokásairól és a népdalok olykor kétértelmű szövegeiről is beszélt a felcsendülő kalotaszegi dallamok, a Rákóczi-induló és egy halottkísérő dal között. Az együttes azt is bemutatta, milyen elemekből épül fel egy népzenei motívum: először csak a bőgő szólalt meg, aztán a kontrás is csatlakozott, majd beszálltak a dallamhangszerek is. Sipos Mihályék éneklésre is rábírták a középiskolásokat, sőt, az egyórás program végén még egy lakodalmi csujogatást is megtanítottak a diákoknak. Az Ipari mellett a Dózsa György és a Kossuth Lajos Általános Iskolában is bemutatkozott a Muzsikás pénteken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!