Hírek

2013.10.07. 16:28

Harlekinkaticák lepték el a házat

Gyepükaján - Harlekinkaticák lepték el Trejer Gabrielláék két szintes házát hétfő délután. Erről az érintett értesítette a Naplót.

Szijártó János

- Döbbenten láttuk a délutáni sétából hazaérve, hogy a ház külseje tele van bogarakkal. Aztán, amikor beléptünk, kiderült, hogy ott is hasonló a helyzet. Mindent elleptek, megkockáztatom, több ezer harlekinkatica jelent meg nálunk - mondta a hölgy, aki egyébként önkormányzati képviselőként is tevékenykedik a településen. Mint megtudtuk, néhány háznál tapasztaltak hasonló jelenséget, főleg a világos színű épületeknél.

Harlekinkatica invázió Gyepükaján egyik házában, kívül és belül - több helyen tapasztaltak hasonlót a faluban. A kis képen egy kifejlett egyed (Fotó: helyszíni felvétel)

 

Trejer Gabrielláék szomszédjában például egy darabot sem láttak, úgy tűnik a ház sötét alapszíne nem olyan csábító a rovar számára. A hölgy elmondta, hogy próbálták takarító eszközökkel, a ház minden helyiségéből eltávolítani a hívatlan látogatókat, de ez nem egyszerű dolog, hiszen a ház is nagy és a bogár is rendkívül sok.

Trejer Gabriella úgy tudja, hogy harlekinkatica csak néhány éve jelent meg hazánkban, de veszélyezteti az itt élő őshonos katicát. Egyes források szerint nagyon falánk és hatékony ragadozó, a levéltetvek elleni biológiai védekezés céljából is bevetették már. Ugyanakkor komoly gondot okoz, hogy az őshonos katicafajokat kiszorítja hazánkban is.  

Nagyobb térképre váltás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!