Hírek

2013.08.02. 19:34

Hazánk gyermekei a noszlopi falunapon

A csütörtöktől vasárnapig tartó noszlopi falunapok felemelő pillanatai székelyföldi barátaik állampolgári eskütétele. Az ünnepségen megjelenteket elsőként Felső Sándor, a község polgármestere köszöntötte.

Varga Ibolya

Elöljáróban elmondta, hogy tizenheten teszik le az állampolgári esküt a barátaik előtt, hiszen mindannyian Noszlop székelyföldi testvértelepülése, Oroszhegy lakói. Szabó Péter fogadós idézte fel székelyföldi emlékeit. Szavaiból megtudtuk, jó húsz évvel ezelőtt fedezte fel testvéreink lakóhelyét, csodálja szépségét, felidézi a történelmi eseményeket a nemzeti emlékhelyeken. Ahogy nőtt a barátainak száma úgy ment egyre gyakrabban erre a területre.



Volt idő, hogy évente egyszer biztosan megfordult a kedves vidéken, ma már évente többször is ellátogat az országba. Már otthon érzi magát a Székelyföldön is és az utóbbi években alapított közös vállalkozásban dolgozik a testvéreinkkel. Bogdán Gábor olvasta fel a fogadós emlékeit egy öt évvel ezelőtti látogatásáról, melyen felségével, Szabóné Havasi Erzsébettel fedezte fel Oroszhegy utcáit.

Rátalált egy tisztavizű kútra, melyből egy tízéves fiú merített nekik vizet. Neki, a testvéreinek és a szüleinek ajándékokkal köszönte meg a gesztust és arra kérte, máskor is kínálja meg az arra vetődő vándort a friss vízzel. A magyar himnusz hangjai után tették le a megilletődött vendégek az á,llampolgári esküt, majd egyenként, illetve családonként Harkai Gyuláné anyakönyvvezető előtt írták alá az okmányt és kaptak tanúsítványt a történtekről.



Az eskütévőket és a jelenlévőket Domonkos atya és Adalbert atya, a tihanyi bencés apátság szerzetesei és Csont Tamás helyi református tiszteletes áldotta meg. Közösen énekelték el a Szózatot. A kulturális műsorban a bakonypölöskei iskolások, a Dobai Asszonykórus és a Noszlopi Nemzedékek együttes lépett fel. A székely himnusszal zártak.

 


A Noszlopi napok keretében szombaton tartják meg a VI. Diófás főzőversenyt a sportpálya melletti területen. Ezen a tájegység régi ételeivel és a kedvenc családi receptekkel egyaránt elismerést lehet szerezni. A zsűri végig figyeli, hogy szakszerű-e a munka. Vasárnap pedig családi nap lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!