Hírek

2013.05.16. 14:22

Újjáéled a Nagyberek madárvilága

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) által készített természetvédelmi kezelési tervnek köszönhetően, a tavalyi drasztikus vízelvezetést követően mára újjáéled a Nagyberek madárvilága.

Tremmer Tamás

A 2004-ben kivitelezett élőhely-rekonstrukció kezdetétől számítva 2011-re a legnagyobb vegyes gémtelep alakult itt ki. A területen fészkelt - közel 80 év után a Dunántúlon először - a fokozottan védett batla, valamint ezen kívül nagy számban több fokozottan védett madárfaj is, például 400 pár bakcsó, 350 pár kis kárókatona, 50 pár kis kócsag, 40 pár nagy kócsag, 30 pár vörös gém, öt pár üstökösgém, valamint 15 pár védett szürke gém.

Fotó: BfNPI

A Nagyberek és annak élővilága a 2011. májusában - ökológiai szempontból rendkívül sajnálatos módon - végrehajtott drasztikus vízelvezetéses beavatkozásnak köszönhetően jelentősen megváltozott. Hogy milyen károk is keletkeztek, azt a tavalyi esztendő mutatta meg: semmilyen telepesen költő gémféle és a fokozottan védett kis kárókatona nem tudott a területen fészkelni! A többi gerinctelen és gerinces állat faj és egyedszáma is drámaian csökkent. Nagyon szomorú látványt mutatott a kiszáradt, üres, néma berek...

Az állami természetvédelem azonnal hathatós intézkedésekhez fogott, tájékoztatott Szinai Péter Szinai Péter, a BfNPI munkatársa. A nemzeti park által készített természetvédelmi kezelési tervet (melyet az igazgatóság az érintettek és a Vidékfejlesztési Minisztériummal több körben egyeztetett) idén hirdették ki. A jogszabályban meghatározott területen tartandó minimum vízszintnek és a szerencsésen csapadékos télutónak köszönhetően a berekben helyreálltak a lápi viszonyok. A területnek semmilyen tápláló vízfolyása nincs, így csak a helyben esett csapadékból tud feltelni, ezért kiemelten fontos az állandó vízvisszatartás.

Fotó: BfNPI

Az igazgatóság folyamatosan nyomon követi a terület ökológiai állapotát és felméréseket készít annak élővilágáról. Ezen munkák keretében májusban elején légi felvételeket készítettek, melyeken nem csak a jó vízellátottság, hanem az újra éledő gémtelep is látszott. A légi felmérést „földi” számlálás egészítette ki, mely alapján elmondható, hogy idén újra több fokozottan védett madárfaj fészkel ott. Bár ezek mennyiségek csak szűk egyharmadát teszik ki a két évvel ezelőtti állapotnak, rendkívül pozitív és örvendetes elmozdulást mutatnak a tavalyi állapotokhoz képest, és bizakodással tölthetnek el minden, a terület természeti állapotáért aggódó embert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!