Hírek

2013.04.14. 08:23

Fokhagymaillatú egészség

Bakonybél – Nem csak a medvehagyma, de az e köré szervezett program is egyre népszerűbb a bakonyi községben – idén hatodszor szervezték meg, egyre több a látogató.

Varga Domokos Péter

Megtelt a község – mondta nem kis elégedettséggel a szállásadókat tömörítő Guzmics Izidor Egyesület elnöke, Bakonyvári Andor. A hétvégén, szombaton és vasárnap tartják a medvehagyma-napokat. Mindkét napon túrákat szerveznek a medvehagyma lelőhelyekre, szombaton délután a tájház udvarán medvehagymás ételek bemutatójával és kóstoltatással lepték meg a látogatókat.

Váliczkó Lászlóné és Németh Tamásné, a nyugdíjas klub tagjai helyben készítették a nagyon finom és nagyon népszerű medvehagymás lángost (Fotó: Varga Domokos Péter)

A jelzett időpont előtt nagy csoport várta, hogy kinyíljon a tájház kapuja, és megkóstolhassák a frissen készült medvehagymás ételeket. Kínáltak itt medvehagymás pogácsát és egyéb tésztaféléket, medvehagymás fasírozottat, zsíros kenyeret és pesztót. De a hagyományos ételeket is „feldobták” medvehagymával, például vadragut és lángost. Sőt úgy tűnt, az idei rendezvény sztárja a friss, tavaszi, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, fokhagymaillatú növénnyel dúsított lángos volt.


A drágább alapanyagokat is tartalmazó ételekhez jelképes árú látogatói jegyért lehetett hozzájutni, de az is kedvére válogathatott, aki még erre sem akart áldozni. A kóstolgatás közben és utána a medvehagyma jótékony hatásairól hallhattak ismertetőt a látogatók, valamint medvehagymás ételek szórólapjaiból is válogathattak.

Bakonyvári Andor elmondta, egyesületükhöz a község szállásadónak nagyjából a fele csatlakozott, ezt a rendezvényüket az önkormányzat is támogatja. A nyár folyamán rendszeresen szerveznek programokat, legközelebb április 27-én Szépalmára kerékpáros túrát.

Látogatói vélemények

Szemes Ferenc: - Sárvárról érkeztünk, kifejezetten a medvehagyma nap miatt vagyunk itt. Az interneten találkoztunk a rendezvénnyel, elhatároztuk, hogy eljövünk és megkóstoljuk a medvehagymát. Egyelőre nagyon ízlik, nem csak egészséges, de finom is. Általában nem fogyasztunk gyógynövényeket, de a medvehagyma inkább fűszernövény.

Majoros Judit: - Budapestről jöttünk, ismerjük és használjuk a medvehagymát. Jártunk már a pécsi fesztiválon is, de mikor hírét vettük, hogy itt is rendeznek, elhatároztuk, felkeressük. Voltunk már egy túrán, szedtünk elegendő medvehagymát, aprítva, sóval el is teszek belőle. Vértisztító hatású, vitaminokban, ásványi sókban gazdag növény.

Töltősiné Francia Éva: - Mi Pannonhalma mellől, Győrságról érkeztünk. Üdültünk már Bakonybélben, egy hetet töltöttünk itt korábban. Azért jöttünk most ide, hogy igazi, friss medvehagyma leveleket szedjünk. Ismerjük és használjuk a gyógynövényeket, rendszeresen gyűjtünk és szárítunk mentát, citromfüvet, galagonyát, hársat, levendulát és csalánt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!