Hírek

2013.01.30. 13:44

Temető lesz a balatonfűzfői óvóhelyen?

Szécsi Ferenc plébános urnás temetkezési helyet szeretne kialakítani Fűzfőgyártelepen, a templom közelében lévő, hajdan óvóhelynek használt alagútrendszerben. A lakosság egy része aláírásokkal tiltakozik terv ellen.

Varga Domokos Péter

Szerkesztőségünket Gyarmathy József hívta fel, a Bugyogó Forrás utca 17-ből. Elmondta, ő az aláírásgyűjtő ívet terjesztő hölgytől értesült a kezdeményezésről. Felháborítónak tartja, hogy a lakótelep közepén létesítsenek temetkezőhelyet. Azt meg végképp nem érti, miért az óvoda tőszomszédságában akarják ezt megvalósítani. Szerinte temetkezni a lakóterület mellett kell, e célra rendelkezésre áll most is a temető. Ha már urnás temetkezési helyet akarnak, akkor azt a temetőben alakítsák ki.

Marton Béla polgármester találkozott a felvetéssel, hiszen a képviselő-testület már tárgyalt róla. Arra az álláspontra jutottak, hogy a hozzájárulásuk előtt tájékozódni akarnak a részletekről, illetve meg kell ismerniük a lakossági véleményeket. Arról eddig nem hallott, hogy bármelyik álláspont mellett aláírásgyűjtést kezdeményeztek volna. Azt viszont tapasztalatból tudja, az ellenzők véleménye minden kérdésben hangosabb, mint a helyeslőké.

Templom Fűzfőgyártelepen, a lakások közelében. Az urnás temetkezési helyet ennek közelében, a korábban óvóhelynek használt alagútrendszerben alakítanák ki (Fotó: Orosz Péter)

A legtöbb családban a halál ma olyan téma, amit elkerülnek, elhallgatnak. Holott a halál része az életünknek, akkor is, ha ezt sokan nem akarják tudomásul venni. Lelkileg is könnyebben "eresztjük el" az elhunytat, ha kibeszéljük magunkból a fájdalmat – közelítette meg általánosabb síkról a helyzetet a balatonfűzfői plébános, Szécsi Ferenc. Álláspontját történelmi visszatekintéssel is alátámasztotta: A temetők nem mindig voltak olyan távol a lakóterületektől, mint manapság. A középkori templomokban, altemplomokban egész családok temetkeztek, és nem urnás, hanem koporsós módon. De az urnás gyakorlat ma is él, nem is kell messze menni példáért. Többek között Veszprémben a székesegyházban, a Margit templomban és Cholnoky lakótelepi Magyarok Nagyasszonya templomban is lehet hamvakat elhelyezni.

Vannak praktikus érvei is. A balatoni elkerülő út megépítésével a gyártelepi lakosok számára – azoknak, akik gyalog akarják az utat megtenni – fizikailag is nehezebbé vált a temető megközelítése. Vagy kerülnek egy kilométert, vagy felkapaszkodnak az út töltésén, és a száguldozó járművek között küzdik át magukat. Ugyanakkor az alsó-fűzfői temető kezd betelni, ez hamarosan komoly gondot jelent majd a településen. Élő gyakorlat az is, hogy a hozzátartozók hamvait egyre többen az otthonukban tárolják. Várható viszont, hogy hamarosan szigorítják az ezzel kapcsolatos jogszabályokat. Mindezeket figyelembe véve indokolt lenne a gyártelepi városrészben is egy kulturált temetkezési hely kialakítása – fogalmazta meg álláspontját Szécsi Ferenc plébános. Ezzel a korábban óvóhelynek kijelölt, de ez alól felszabadított pincerendszer is megfelelő funkciót kapna. Az urnás temetkezőhelyet kulturált helyszínen alakítanák ki, még azt is meg tudnák oldani, hogy a bejárata a templom felé nézzen.

 

A plébánost jól láthatóan meglepte, hogy aláírásgyűjtő íven tiltakozik a lakosság. Ő eddig bárkinek beszélt az elképzeléséről, csak támogató véleményeket hallott. Ezért ő is elindít majd egy ívet, hogy árnyaltabb képet kapjanak a lakosság véleményéről. A temetkező helyet folyamatosan alakítanák ki, a bejövő térítési díjakat fejlesztésre fordítva. Hosszú távon a hamvak szétszórására és a szertartások megtartására alkalmas területet is kijelölnének. Az árakat olyan szinten akarják tartani, hogy azoknak is lehetősége legyen elhunyt hozzátartozóiknak megadni a végtisztességet, akiknek eddig erre nem tellett – vázolta fel a jövőt Szécsi Ferenc atya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!