Hírek

2012.10.13. 12:14

Nők menete a megelőzés érdekében

Veszprém - Az emlőrákkal kapcsolatos megelőzés, a szűrés és az önvizsgálat fontosságára hívta fel első alkalommal rendezett menetével a veszprémi Fagyöngy Emlőműtöttek Egyesülete szombaton.

Halmos György

Az 1989-ben alapított egyesület rendezvényének résztvevői rózsaszín ruhába öltöztek, hasonló színű kiegészítőket vettek fel, illetve rózsaszín lufikkal vonultak fel a megyei kórháztól az almádi úti kereskedelmi központig, ahol szórólapokat osztottak és a prevenció fontosságára hívták fel a figyelmet.

Dr. Tálos Zsuzsanna, a Csolnoky Ferenc Megyei Kórház onkológus főorvos arról beszélt, hogy évente 7500 emlőrákos női beteget diagnosztizálnak az országban, közülük minden hatodik meghal. A szakember beszámolt arról is, hogy a tíz éve elindított szűrőprogramnak köszönhetően kilenc százalékkal csökkent az emlőrákban elhunytak száma. Külön kiemelte, hogy míg a szűrővizsgálatokon részt vevő nők aránya országosan 38-40 százalék körül van, addig a megyében ez 60 százalék.

– A szűrőprogram mellett az önvizsgálatnak is nagyon fontos szerepe van a megelőzésben, hiszen az időben, korai stádiumban felfedezett esetek 90-95 százaléka gyógyítható - hangsúlyozta.

 

Porga Gyula polgármester a civil szervezetek közösség erejét növeli szerepéről beszélt. Hozzátette, hogy nem lehetünk közömbösek, nem mehetünk el szó nélkül olyan dolgok mellett, mint például a mellrák, ami korai felismeréssel gyógyítható.

A rendezvényen fellépett Oberfrank Pál, a Petőfi színház igazgatója is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!