Hírek

2012.08.15. 14:41

Trükkös tolvajok, hiszékeny idősek

Idős személyeket loptak meg ismeretlen tettesek Veszprém megye három településén is áldozataik hiszékenységét kihasználva.

Napló Online

Várpalotán egy 80 éves nőt keresett fel két férfi, akik az áramszolgáltató munkatársainak adták ki magukat, közölve, hogy készpénzben térítik vissza azt a túlfizetést, ami a számláján jelentkezett. A megszokott koreográfiának megfelelően a tolvajok elmondták, csak 20.000,- forintos címlettel rendelkeznek, ezáltal a sértettnek vissza kellett adnia. Ezzel felfedte otthon tartott készpénzének a tárolási helyét. Az sem tért el a már sokszor megismert forgatókönyvtől, hogy az elkövetők a visszaadott 10.000,- forintosokat sérülteknek ítélték, így csak a sokadikként felkínált bankjegyet fogadták el. A nyugdíjasban sajnos nem keltett gyanút az sem, hogy ezután a két „szaki” még a lakásban található villanykapcsolókat is „leellenőrizte”, majd csak távozásuk után derült ki, mindez csak figyelemelterelés volt, acélból, hogy a sértett valamennyi pénzét - több százezer forintot - észrevétlenül megszerezhessék.

Litéren egy 87 éves férfit és feleségét rövidítették meg villanyóra leolvasás ürügyén, több mint másfélmillió forinttal. Az álleolvasó kíváncsisága az órán kívül az elektromos vízmelegítőre is kiterjedt és csak ezután közölte az „örömhírt” a jelentős mértékű túlfizetésről, melyet ő is csak 20.000,- forintos címletek használatával tudott „rendezni”. A sértett által visszaadott bankjegyek többsége itt is sérülékenynek bizonyult, majd váratlanul betoppant az ismeretlen tettes társa is, akinek szerepe látszólag a konnektorok ellenőrzésére terjedt csak ki. Már távoztak a helyszínről a tolvajok, amikor a házaspár felismerte, hosszú évek megtakarítása foszlott percek alatt semmivé.

Ajkán egy 72 éves férfi szenvedett közel százezer forintos kárt. Neki azt ajánlotta egy hozzá becsengető és maga iránt szimpátiát keltő idegen, hogy felváltja a pénzét. A sértett át is adta részére az otthon tárolt nagyobb címleteket, amivel az elkövető eltávozott azt ígérve, hogy hamarosan visszatér miután kisebbekre váltotta azokat. Azóta azonban nem jelentkezett. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a nyugdíjasok figyelmét, hogy idegeneket ne engedjenek be a lakásukba, még akkor sem, ha közüzemi szolgáltató munkatársának adják ki magukat! Ilyen esetekben kérjenek rendőri intézkedést! Sem otthon, sem az utcán ne működjenek közre pénzváltásban! Ezek a trükkök mind azt szolgálják, hogy készpénzük tárolási helyét a tolvajok előtt felfedjék és megkönnyítsék észrevétlen eltulajdonításukat. Sajtószolgálat, Veszprém MRFK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!