Hírek

2012.07.11. 10:53

Évfordulós ünnepség Litéren

Litér – Bognárné Brenner Ilona festményeiből, illetve Simon Tibornak és Szőnyegh Imrének, a település elmúlt öt évét bemutató fotótárlatának megnyitójával hivatalosan megkezdődött a XII. Mogyorósi Napok rendezvénysorozat, aminek egyik központi eleme, hogy a település idén ünnepli fennállásának 930-ik évét.

Halmos György

Szedlák Attila polgármester megnyitójában arról beszélt, hogy az idei rendezvénysorozat különlegessége az évfordulós ünnep. A település első említése egy 1082-re keltezett birtoklevélben szerepel, amit azonban a XIII. században készítettek.

- A 930. évfordulót olyan évszámhoz kötjük, ami nincs teljes mértékben bizonyítva – említette meg a település vezetője, aki hozzátette, hogy ennek ellenére már hatezer évvel ezelőtt is lakott volt ez a térség.

A jeles évforduló mellett más ünnepelnivaló is van a településen, például az, hogy 280 éve, 1732-ben települt újra Litér, húsz évvel ezelőtt vették fel a kapcsolatot a felvidéki Berenccsel és szintén két évtizeddel ezelőtt épült a katolikus templom.

A beszéd után - a testület döntése értelmében - a polgármester eddigi közösségszervezői, aktív közéleti munkájáért Litér Községért kitüntetést adott át Kondics Istvánnak, aki 2008 óta vezeti a helyi nyugdíjasklubot. Díszjelvényt vehetett át Péntek Mátyás, Veszprém megye egyik legeredményesebb tájfutója, illetve Piros József, a megyei polgárőrség régiófelelőse. Fodor Gábor, a helyi polgárőrség vezetője elismerésben részesült. A rendezvényen kiosztották "Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent nekem szülőhazám" címmel meghirdetett pályázat alsó tagozatos korcsoportjának első helyéért járó elismerést, amit Papp Roland Márk vehetett át.

A keddi megnyitón Fekete Tamás litéri történész tartott előadást Folyton megújuló, sokgyökerű falu címmel, majd a településről elszármazott ismert személyek beszélgettek a Litérről, felidézve emlékeiket.

A számos évforduló mellett a vasárnapig tartó Mogyorósi napok egyik különlegessége a nyitott porták program, aminek keretében ismert helyi közéleti személyiségek különböző gyűjteményét lehet megtekinteni, azokból több (vadásztrófeák, régi fegyverek, kitüntetések, festmények) a Magtár nagytermében vehetőek szemügyre.

A rendezvény keretében pénteken megerősítik Berencs és Litér közötti testvértelepülési kapcsolatot, szombaton rendezik meg a hagyományos Mogyorósi Kupa focibajnokságot, illetve családi vetélkedőket. A közparkban pénteken a Magyar Állami Népi Együttes zenészei és Enyedi Ágnes lép fel, szombaton pedig Tóth Gabi, illetve a Zanzibár is koncertezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!