Hírek

2012.07.15. 05:05

Cigányok és magyarok közeledése - Roma kulturális napot rendeztek a Barátság parkban

Veszprém - A sport, a zene, a tánc és a közös főzés összehozzák az embereket - ezt tapasztalhatta mindenki, aki ellátogatott a Veszprémi Roma Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett szombati roma kulturális napra.

Balla Emőke

Szeretnénk, ha a többségi társadalom is megismerné a cigányok csodálatos kultúráját, hagyományait, ez a  célja a mai napnak, mondta a rendezvényt megnyitó Babai János. A Veszprém Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke - aki nemcsak politikusként volt jelen, hiszen a Babai János és Roma Koktél Show-val poproma műsort adott elő -  kiemelte, cigányoknak és magyaroknak együtt kell élnünk. Egy a sorsunk, együtt kell kezelnünk a problémákat. Az ilyen programok segíthetnek abban, hogy magyarok és cigányok jobban megismerjék, megértsék egymást, más képet alakítsanak ki a másikról.

A Veszprémi Roma Nemzetiségi Önkormányzat második alkalommal szervezte meg a roma kulturális napot a Barátság parkban, ahol délelőtt gyermekprogramokkal és főzőversennyel várták a vendégeket. A kondérokban hagyományos cigány ételek rotyogtak - cigány lecsó, lecsós pörkölt, marhahúsos gulyásleves -, amiket délután nemcsak a zsűri, de a jelenlévők is megkóstolhattak.

A jó hangulatról roma előadók gondoskodtak: fellépett ifj. Rupa László táncdalénekes, a Veszprémi Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviselője, a Pogasits-duó: Niki és Misi, a devecseri Fláre Beás autentikus cigányzenekar, Váradi Béla neves cigánydal-énekes, késő estig Rupa Zoltán muzsikált.

A Veszprém Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzatnak negyvenhárom nemzetiségi önkormányzat a tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!