Hírek

2010.09.27. 18:06

Hova fejlődik Balatonfüred? - Válaszolnak a polgármesterjelöltek

Balatonfüred - Mit érdemes még fejleszteni az elmúlt években a térség legdinamikusabban fejlődő városában? Van-e a turizmus mellett más kitörési lehetőség, egyáltalán, milyen lehet a jövőben Füred?

Martinovics Tibor

Lehet-e kezdeni valamit a magas vízdíjjal, a nyaranta, főleg a parti részen tapasztalható parkolási gondokkal, illetve miként lehetne új munkalehetőségeket teremteni a városban? - kérdeztük a tóparti település két polgármesterjelöltjétől.

Balatonfüreden a polgármesterségért az immár harmadik ciklusára készülő dr. Bóka István, a Fidesz-KDNP, illetve dr. Szalai Gábor, az MSZP jelöltje indul.

Lapozzon a jelöltek válaszaiért!

 

OLDALTÖRÉS: Bóka István

 

 

 

A turizmus mellett milyen más területeket fejlesztene a városban?

Feladatunk a feltételek biztosítása a gazdasági fejlesztésekhez. Jó irányba indultunk el, amikor talán a hazánkban legjobban működő klaszterek letelepedését ösztönözzük és segítjük a városban. A klaszter keretein belüli vállalkozások a kutatás-fejlesztés-innováció irányában működtek és hamarosan munkahelyeket teremtenek. Fürednek kitüntetett szerepe lehet, hogy az új Széchenyi-terv alapelvei szerint a turizmust és az egészségügyet összekapcsoljuk, alapvetően a szívkórházra támaszkodunk.

Polgármestersége esetén mit tartana a következő négy év legfontosabb feladatainak?

A munkahelyteremtés mindennél fontosabb. Ehhez az önkormányzat minden segítséget megad, különösen az éves munkahelyek kialakításához. Fontos, hogy végre elinduljon a Hotel Füred felújítása, a Brázay-villa hasznosítása, a kemping fejlesztése. Ezek több száz munkahelyet teremtenek. Fontos a közmunka és a fogyatékosok foglalkoztatása. A kulturális alapú városfejlesztés továbbra is központi kérdés. Jelentős út- és járdafelújítást tervezünk, óvodáink megújítása sem halogatható.

Az önkormányzati törvény módosítása miben befolyásolná a város működését?

Az állam és az önkormányzatok közti feladatátrendezés, a finanszírozás megváltoztatása érinti az önkormányzat tevékenységét, de hangsúlyozom: a fenntartó és a finanszírozó esetleges változása intézményeinknek remélhetően nem lesz kedvezőtlen. Az önkormányzati feladatok átrendezése akár önkormányzati szintek, akár az állam és önkormányzatok között, maga után vonja a finanszírozás változását, de ezt alapos előkészítés és megfelelő gazdasági számítások alapján lehet csak végrehajtani.

Mit tenne a térségben irreálisan magas vízdíj mérséklése érdekében?

Igazságtalan, hogy országon belül azért, mert egy adott helyen él, valakinek sokszoros víz- és csatornaszolgáltatási díjat kell fizetnie, mint máshol. Előkészületek folynak, hogy mielőbb egységes víz- és csatornahasználati díj legyen mindenütt. A DRV Zrt. új vezetése feltárja a belső tartalékokat és lefaragja az indokolatlan kiadásokat. Fontos, hogy az állami vízdíjtámogatások tovább ne csökkenjenek, sőt a szezonalitás miatti magas vízdíjakhoz arányosan növekedő támogatás járjon.

Hogyan oldaná meg a nyári szezonban tapasztalható, egyre nagyobb parkolási gondot?

Kétségtelen: Füred felértékelődött, egyre több embert vonz a megújított reformkori városrész és az ottani programok. A parkolási rendszerünk a nehézségek ellenére mégis jól vizsgázott. Mindenki a legközelebb szeretne jutni autóval a parthoz és kevésbé igényli a pár perces sétával elérhető parkolóhelyeket. A tömegeket vonzó nyári rendezvények idején a városközponttól távolabbi parkolóhelyeket fel kell szabadítani és onnan a vendégeket tömegközlekedéssel a helyszínekre szállítani.

Milyen elképzelései vannak  új városi munkahelyek teremtésére?

Úgy gondolom, hogy a város foglalkoztatási statisztikái jobbak, mint az országos átlag, az igazán nagy gond a szezonalitás és a kvalifikált munkahelyek hiánya. Az előbbiekben már vázoltam, hogy a banki finanszírozás javulásával és az egészségturizmus kibontakozásával a turizmus területén éves munkahelyek, míg az újonnan betelepülő, innovációra alapozó vállalkozások erősödésével kvalifikált munkahelyek létesülnek.

 

OLDALTÖRÉS: Szalai Gábor

 

 

 

A turizmus mellett milyen más területeket fejlesztene a városban?

Az elmúlt nyolc évben példátlan mennyiségű kormányzati, uniós és magántőke áramlott városunkba, megalapozva ezzel a kivívott hírnevet: Balatonfüred a kultúra és a művészetek városa. A jövőt továbbra is az idegenforgalomban látom. Ugyanakkor nyitnék a tudományok, különösen a természettudományok művelői felé, függetlenül attól, hogy az egyetemekről vagy a magánvállalatoktól hoznák-e el számunkra a tudást.

Polgármestersége esetén mit tartana a következő négy év legfontosabb feladatainak?

Legfontosabbnak a megélhetést nyújtó új munkahelyek megteremtését, a meglévők megtartását tartom. Másodszor arra törekednék, hogy a helyi döntéshozatalból az új választási törvénnyel kirekesztett civil szervezetek és "nem trendi" szavazók hangja is meghallgatásra találjon. Harmadikként az oktatás színvonalának, intézményi hátterének emelését, megújítását tűzném ki. Figyelnék arra is, hogy ezeket kiegyensúlyozottan, a város minden szegletének azonos lehetőséget nyújtva tegyük meg.

Az önkormányzati törvény  módosítása miben befolyásolná a város működését?

A tervezet szerint kormányhivatalok veszik át a polgármesteri hivataltól a teendők egy részét. Ilyen az anyakönyvezés, a gyámügyi és a szociális igazgatás. Inkább aggodalmak, mint válaszok fogalmazódnak meg bennem. Munkahelyek szűnnek meg Balatonfüreden? Jól képzett hivatali dolgozók kerülhetnek az utcára? Elvonják a szociális forrásokat Balatonfüredtől? A fürediek helyett egy hivatali vízfej dönt majd helyi ügyekben?

Mit tenne a térségben irreálisan magas vízdíj mérséklése érdekében?

A vízdíj azonnal csökkenthető lenne azzal a pár ezer forintos összeggel, amelyet a szolgáltató politikai köntösbe bújtatva, ráadásul a közműdíj-emelési moratóriummal (kormányrendelettel!) szembeszegülve csempészett be mindannyiunk számlájába. Az is nehezen érthető, hogy a vízlelőhelyek közvetlen közelében, olcsó magyar munkaerőt alkalmazva, miként jönnek ki csillagászati árak. Azt tudjuk, hogy merre folyik el a víz. De vajon merre folyik el a pénz?

Hogyan oldaná meg a nyári szezonban tapasztalható, egyre nagyobb parkolási gondot?

A kérdés nyilván a reformkori városrészre vonatkozik, ahol a szezonban parkolóhelyet kapni szinte lehetetlen. Új parkolókra nem látok lehetőséget. Megfontolhatnánk mélygarázsok építését is, azonban a nagy költség és a téli kihasználatlanságból eredő alacsonyabb bevétel teherként nehezedne a városra. Úgy vélem, hogy az egyetlen megoldás a P+R parkolók létesítése: a vendégek a jól megközelíthető, városszéli védett parkolókból tömegközlekedéssel juthatnának el a központba.

Milyen elképzelései vannak új városi munkahelyek teremtésére?

Balatonfüred az idegenforgalomból él. Leegyszerűsítve: több vendég(éjszaka), több bevétel, több munkahely. A több vendég pedig feltételezi a vonzó kínálatot és a hatékony marketinget. Tegyük még vonzóbbá sikeres programjainkat, és felejtsük el a kevésbé kedvelteket! Ez utóbbi lépéssel egyúttal forráshoz is juttatnánk az előzőeket. A nem idegenforgalmi jellegű vállalkozások közül a környezetünket nem terhelőket és a képzett fiataloknak lehetőséget nyújtókat látnám szívesen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!