Hírek

2009.06.02. 02:29

Afrikában a Naplóval

Megyer - Afrika-napot szervezett Magyarország egyik legkisebb települése, Megyer önkormányzata szombaton. A rendezvény egyúttal Napló-nap is volt.

Szijártó János

Pajer Kristóf polgármester vezetésével Megyer évek óta szervezi a Paprissimo - Nemzetek Faluja programsorozatot, ennek részeként mutatkozott most be Afrika, többek között a gambiai konzul, dr. Suha György és számos itt tanuló afrikai polgár révén. 

A falucska főutcáján hatalmas forgatag, kirakodóvásár és az ismert televíziós személyiség, Vujity Tvrtko fogadta az érdkelődőket. A hivatalos megnyitón Pajer Kristóf polgármester erre az egy napra jelképesen átadta a falu kulcsát a konzulnak, aki ezzel a szó szoros értelmében megnyitotta a programot. Köszöntötte még a résztvevőket Pásztóhy András miniszteri biztos, valamint Simon Lajos, a sümegi kistérségi társulás elnöke. 

A megnyitó után azonnal elkezdődött a hat csapat részvételével megrendezett réti focibajnokság. A kispályás tornákra jellemző nagy küzdelem mellett időnként szép megoldásokat láthatott a közönség. A tornát végül a Budakeszi együttese nyerte, Rigács a második, a Napló csapata a harmadik lett. A győztes egyébként este, gálamérkőzésként még játszott az Inter Afrika FC-vel is. Itt 1:1-es döntetlen született. 

A sport mellett számos érdekesség, például magyar zebra (ez egy ló, némi festékkel az oldalán), a megyeri oroszlán (ez egy kevésbé veszélyes fajta volt, mint az afrikai), az afrikai dobosok, táncosok fergeteges műsora, a ghánai fiúk különleges kecskepörköltje, a veszprémi Petőfi Színház, a Bazsi Néptáncegyüttes fellépése tette emlékezetessé a fesztivált. 

Az Afrika-napon a színpadi műsorok mellett az úgynevezett pajtaprogramok (benne afrikai útibeszámolókkal, Vujity Tvrko történeteivel) is jelentős érdeklődés mellett zajlottak. A rendezvény a Back II Black együttes koncertjével zárult.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!