Hírek

2016.08.28. 05:23

1Úton a gyermekáldásért és a Gyermek Jézus napjáért

Pápa – A gyermekvállalás egy olyan nagy közös feladat, ami a Jóisten szívügye. Fogadjuk el Isten ajándékaképpen a gyermekeket, és védjük, őrizzük, segítsük azokat, akik igent mondtak az életre - fogalmazott Salgó Ferenc kanonok, plébános az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapon tartott szentmisén.

Laskovics Márió

A Mária Út teljes szakaszán egy közös célért, a gyermekáldásért szervezte meg az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapot a Mária Út Egyesület és a Mária Rádió augusztus 27-én, amihez Pápa városa is csatlakozott. Mihályházáról és Nagytevelről is zarándokolt egy-egy csoport, s a Szent József-templomba érkezésük után zenés ifjúsági szentmisét celebrált Salgó Ferenc atya és Rudi Péter atya az egybegyűlteknek a gyermekáldás jegyében. A zarándoknapi program vidám hangulatú agapéval, szeretetvendégséggel zárult. A harmadik alkalommal megrendezett zarándoklatnak Böjte Csaba ferences szerzetes jóvoltából különös apropója is akadt. A szervező egyesületek a szerzetes kezdeményezéséhez csatlakozva, hogy június elsejét Ferenc pápa nyilvánítja a Gyermek Jézus ünnepének, aláírást gyűjtöttek a résztvevőktől.

- A mai zarándoklat a gyermekvállalásra irányítja a figyelmünket. Ez egy olyan nagy közös feladat, ami a Jóisten szívügye. Hiszen ő azt mondta, hogy sokasodjatok és szaporodjatok, töltsétek be és hajtsátok uralmatok alá a Földet. Ez az első isteni parancs, amit a Teremtő Isten az első emberpárnak feladatul ad. A kölcsönös szeretet, hűség, egymás szolgálata mellett az élet, a jövő szolgálatát. Amit kaptak, át kell adni, az ember a Teremtő munkatársa lehet az élet szolgálatában, vele együtt munkálkodva, de sosem helyébe lépve. Fogadjuk el Isten ajándékaképpen a gyermekeket, és védjük, őrizzük, segítsük azokat, akik igent mondtak az életre – hirdette Salgó Ferenc kanonok, plébános szentbeszédében.

A mihályházi csoport délelőtt gyülekezett a katolikus templomban, ahol Kemény Éva, a Ferenc pápáról elnevezett egyik zarándoklat koordinátora ismertette a technikai tudnivalókat és kiosztotta az ima- és énekeskönyveket a résztvevőknek, majd Horváth József atya a falu határáig kísérve bocsátotta útjára a tizenhat zarándokot. A zarándokközösség a borsosgyőri katolikus templom és a kéttornyúlaki katolikus templom érintésével érkezett be Pápára, előbbi helyszínen hat, utóbbin tizenegy fővel duzzadt harminckét fősre a társaság (egy idős hölgy pár kilométer után feladni kényszerült a gyalogos zarándoklatot). A csoport, akárcsak a másik szakasz tizennégy fős csapata, kihangosítóval, kereszttel és zászlókkal felszerelkezve hangosan együtt énekelt és imádkozott a templomokban és a falvakban, a települések között pedig lehetőség volt lelkileg jobban elmélyedni. A borsosgyőri katolikus templomban Takács Miklósné kedves szóval és ásványvízzel fogadta a csoportot, a kéttornyúlaki templomban pedig Süle Lajosné képviselte a gyülekezetet.

Kemény Éva tavaly óta koordinálja a tizenöt kilométeres Mihályháza – Pápa szakaszt. - Mostanában sikerül feleleveníteni a zarándoklást, ezt a régi keresztény hagyományt. Az első dolog ami látszik, az maga a fizikai teljesítmény, ami amellett, hogy próbára teszi az embert, komolyságot is ad az imáinak. Nagyon jó, hogy a Mária út teljes szakaszán különböző nagyságú csoportok zarándokolnak a mai napon – mondta el a koordinátor. - A spirituális élmény többé teszi a zarándoklatot a túrázáshoz képest, a vallásos cselekmények hozzátartoznak. Kinyitják nekünk mindenhol a templomot, harangszóval várnak. Valamint a természettel való találkozás is természetes része a dolognak. Lehet életforma is, visszatérő résztvevőink is vannak, egyébként sokféle lehetőség nyílik manapság különböző zarándoklatokra – tette még hozzá Kemény Éva, aki a szentmisén hangszereken és énekkel is közreműködött.

- Első évben a családokért, majd a keresztények egységéért, idén pedig a gyermekekért és a fiatalok gyermekáldásáért zarándokoltunk, a jövő nemzedékéért imádkoztunk. Úgy gondoljuk, hogy hazánknak erre nagy szüksége van. Néha kisebb csapattal, néha nagyobb csapattal, de mindig együtt vagyunk, és mindig vannak újak. És jó egymásra nézni, mert egyre gondolunk, és egy gondolatért vagyunk együtt – mondta el a távot harmadik éve is sikeresen leküzdő, 82 esztendős Tardos Gézáné.

- Délben indultunk Nagytevelről tizenhárman, Adásztevelen egy fő csatlakozott hozzánk. A közel tizenegy kilométeres távot három és fél óra alatt teljesítettük. A közösségünk szándékát, a hit továbbadását is belefoglaltuk a mi zarándoklatunkba – számolt be a másik Ferenc pápa zarándoklatról Wurm András, a Nagytevel – Pápa szakasz koordinátora.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!